E-shopy čekají na Vánoce nápor

Praha - Nákupy přes internet se rok od roku těší větší oblibě. Jednou z možných příčin může být současná hospodářská krize. Lidé se snaží šetřit a zboží koupené přes internet bývá často levnější. Proto i letos nejspíš vánoční nákupy zvýší tržby internetovým obchodům a aukcím. Již tradičně je hitem nákupů na internetu elektronika, oblečení ze zahraničí či sběratelské unikáty. Na vybraném zboží se dá ušetřit i 40 procent z ceny.

„Letos v září výzkum provedený společností Mediaresearch ukázal, že 9 uživatelů z 10 na internetu nakupuje,“ uvedl Libor Nováček, internetový odborník a publicista. Očekává se i nárůst nákupu vánočních dárků ze zahraničí. I internetový aukční obchod Aukro.cz očekává nárůst počtu transakcí. Zatímco se v průběhu loňského roku přes internet prodalo 5 milionů předmětů, do letošního listopadu jde o 8,5 milionů položek, uvedla Lenka Hanušová, tisková mluvčí společnosti Aukro.

Mezi nejvíce nakupovanými předměty v internetových obchodech jsou malé přenosné počítače, LCD televize, ale třeba i parfémy, které činí významný obrat. V aukcích zase vede oblečení z tuzemska i zahraničí. Hodně se zde obchodují i sběratelské předměty. Hlavním důvodem je nižší cena takto nakoupeného zboží. U elektroniky jde v průměru o 10 procent, u oblečení se však dá ušetřit až procent 40. Cenu nákupu ale zvyšuje poštovné, takže se vyplatí nakupovat více položek najednou. Velké zahraniční firmy, které dokáží balíky shromažďovat, konsolidovat a odesílat po větších celcích, šetří odběratelům velké částky. Je to způsobeno nejen nižšími cenami v zahraničí, ale i příznivým kurzem dolaru a koruny, takže se poštovné nejen smaže, ale zákazník na dodávce vydělá.

Rozhovor s Liborem Nováčkem a Lenkou Hanušovou (zdroj: ČT24)

Česká obchodní inspekce při poslední kontrole zjistila nedostatky zhruba ve třetině kontrolovaných internetových obchodů. Většinou jde o neúplné poskytování informací o podmínkách prodeje či informování zákazníků o reklamacích. Libor Nováček radí, aby zákazníci nakupovali v certifikovaných obchodech. Sdružení APEC, Asociace pro elektronickou komerci a Sdružení ochrany spotřebitelů udělují firmám certifikáty, které zaručují, že jsou jejich nákupní řády v souladu s legislativou.

Libor Nováček o možnosti nakoupené zboží vrátit

„Jelikož jde o nákup na dálku prostřednictvím elektronické komunikace, tak je zde nárok zboží do 14 dnů po zakoupení vrátit.“

V internetových aukcích je třeba si dát pozor na nesmyslné dodací lhůty stanovované prodejci. Ty samy o sobě upozorňují na neserióznost prodávajícího. Bezpečnost na Aukru je podpořena tím, že tu nikdo neobchoduje anonymně, každý musí mít aktivovaný účet prostřednictvím korespondenční adresy. Pokud dojde k závažnému sporu mezi kupními stranami, mohou se obrátit na administrátory Aukra, kteří jim spor pomohou řešit. Pokud nedojde k vyřešení sporu ani touto cestou, případ řeší Policie České republiky, se kterou Aukro úzce spolupracuje.

„Pokud opravdu kupující obdržel jiné zboží, než jaké bylo deklarováno v popisu aukce, tak Aukro mu garantuje kompenzaci až do výše 20 tisíc korun,“ uvedla Lenka Hanušová. Kompenzace je však vyplácena pouze do výše 50 procent zaplacené částky.

Vydáno pod