Tisíce litrů mléka zamířily místo do obchodů do polí

Praha – Na řadě míst České republiky dnes zemědělci protestovali proti nízkým výkupním cenám mléka, které je prý vedou ke snižováním početního stavu krav. Mléko vylévali na Blanensku, Náchodsku, Orlickoústecku, Vysočině a Zlínsku, znehodnotili zhruba dvě stě tisíc litrů mléka. Stovka lidí demonstrovala před budovou ministerstva zemědělství v Ústí nad Orlicí. Výkupní ceny suroviny se již více než rok pohybují pod náklady farmářů, podle jejichž názoru jim stát v kritické situaci dostatečně nepomáhá. Tuzemská denní produkce činní 7,3 milionu litrů.

„České zemědělství se musí vyrovnat s tím, že ho veřejnost vnímá často negativně. Ministerstvo zemědělství se o nás nezajímá vůbec,“ řekl Jaroslav Vaňous z pražské pobočky Zemědělského svazu. Mlékárny nyní za litr mléka platí producentům kolem pěti korun. Podle farmářů by reálná cena včetně přiměřeného zisku měla být kolem 40 eurocentů, tedy zhruba deset korun, náklady na výrobu se podle chovatelů pohybují kolem osmi korun.

Zemědělcům vadí, že od roku 1989 Česko ztrácí soběstačnost a potraviny se ve stále větším množství dovážejí z jiných států. Náklady na výrobu mléka navíc rok od roku rostou. V roce 2007 stál litr mléka 8,80 Kč, v roce 2008 to bylo 9,30 Kč a letos jde o 9,50 Kč. Trend ve vývoji výkupních cen mléka je přitom vzhledem k jeho nadvýrobě opačný. V roce 2007 se litr mléka vykupoval za 8,268 Kč, v roce 2008 za 7,263 Kč a letos jde o pouhých 5,852 Kč. Potíže zemědělců přitom mají příjemnější vyznění pro spotřebitele. Ceny mléka, másla nebo sýru v obchodech totiž výrazně klesají, v případě másla a sýru až o padesát korun za kilo (viz grafika).

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby letos zemědělci utrží za mléko o sedm miliard méně než před rokem. Zemědělský svaz ČR opakovaně uvedl, že v důsledku propadu cen mléka, obilí a dalších komodit skončí letošní hospodaření zemědělců navzdory zhruba 30 miliardovým dotacím poprvé od vstupu země do EU ve ztrátě. Veleba také již předevčírem varoval, že za dva až tři roky by se podle některých analýz mohl počet dojnic v Česku snížit až na necelých 200 000 kusů, ze současných přibližně 380 000. To by v zemědělství mohlo připravit o práci 40 000 lidí.

V Ústí nad Orlicí teklo mléko silnicí, jinde poli

Zemědělci s protesty dnes začali na v Ústí nad Orlicí, kde přímo na ulici rozlili několik tisíc litrů mléka. Na chodníku také nechali farmáři demonstrativně vysypat desítky kilo brambor. „Brambory symbolizují totéž, co ostatní české komodity, že v současné době jejich ceny jsou naprosto podnákladové. Jsme v ekonomické krizi,“ varoval předseda orlickoústecké Agrární komory Oldřich Žďárský. „Podniky, které jsou zaměřené jen na produkci mléka, na tom jsou velmi špatně a myslím, že pokud se tato situace v krátké době nezmění, tak zkrachují,“ upozornil Martin Pýcha z AG Skořenice, a.s.

Neprotestovalo se ale jen na Orlickoústecku. Farmáři na Vysočině vylili do polí asi 70 000 litrů mléka, zemědělci u Bohuslavic na Náchodsku dnes vylili 22 000 litrů mléka, na Zlínsku zamířilo do pole 41 500 litrů, na Blanensku 30 000 litrů. Rozlité mléko je podle veterinárních předpisů bráno jako nebezpečný odpad, proto jej zemědělci po rozlití do polí zaorávali. Protestní vylévání mléka má pokračovat i v pátek, kdy se k němu chystají zemědělci v Plzeňském kraji.

Jižní Morava polevila, možná bude mléko dotovat

Vedení Jihomoravského kraje v reakci na protesty připustilo, že by mohlo z krajského rozpočtu v blízké budoucnosti zemědělcům přispět na nákup prodejních automatů na mléko. Od protestů se, stejně jako v obdobných případech v minulosti, na rozdíl od Agrární komory a Zemědělského svazu distancovala Asociace soukromého zemědělství.