Tisíce litrů mléka potečou dnes do polí

Praha - Zemědělci se opět chystají vylévat mléko kvůli jeho nízkým výkupním cenám. Nejméně na osmi místech republiky se zbaví asi půl milionu litrů. Pokud nepomůže protest, chtějí zahájit razantnější akce proti konkrétním mlékárnám a obchodním řetězcům. Poslední velký protest zorganizovali zemědělci v dubnu. Na silnice vyjelo několik stovek traktorů a zemědělských strojů. O měsíc dříve se sešlo v Praze asi 8 tisíc zemědělců. Rozlili asi 50 litrů mléka a vysypali téměř 200 kilo obilí.

Puklice u Jihlavy, Oslavany u Brna nebo Bohuslavice na Náchodsku  jsou místa, kde všude vylijí zemědělci do polí tisíce litrů mléka. Výkupní cena 6 korun za každý litr je podle nich likvidační. Ve skutečnosti za něj zaplatí o dvě koruny víc. Ideálně by ale podle nich měl stát kolem deseti korun. „Zemědělci na ty protesty samozřejmě mají právo, nicméně my se nedomníváme, že by něčemu prospěli,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Navíc chce podle mlékařů ministerstvo ubrat několik miliard na státních kompenzacích evropských dotací. To považuje prezident Agrární komory Jan Veleba za provokaci. Ministerstvo se odkazuje na situaci kolem státního rozpočtu. „Opravdu tam k určitému snížení dojde, ale musím připomenout tu složitou situaci, která je kolem státního rozpočtu,“ podotkl Vorlíček.

Zemědělci budou dnes protestovat proti cenám mléka (zdroj: ČT24)
Co tvoří ceny mléka
Zdroj: ČT24/ČSÚ/SOCR
Vydáno pod