Dálniční známka na příští rok bude stát 1200 korun

Praha - Jízda po dálnicích vyjde řidiče příští rok dráž. Vláda dnes schválila návrh ministra dopravy Gustáva Slamečky na zdražení dálničních známek. Roční dálniční kupony na příští rok budou stát 1200 korun, což je o 200 korun více než letos. Dražší budou také měsíční známky, platnost sedmidenních kuponů se prodlouží na deset dní. Hlavním argumentem ministerstva je vyšší množství dálnic, což si úměrně žádá vyšší poplatky. Řidiči oponují stížnostmi na špatný stav hlavních dopravních tahů.

Za měsíční známku budou motoristé od ledna platit 350 korun, tedy o dvacet korun víc než dosud. Cena desetidenního kuponu bude 250 korun. Ministerstvo financí zdůvodňuje zdražování známek rozšiřováním dálniční sítě. Podle něho po uplynutí 2 let a dostavby stovky nových dálnic již bylo potřeba ceny zvednout. „Dálnic teď bude celých 700 km, to je o sto kilometrů víc než před předchozím zdražováním v roce 2008,“ komentoval situaci mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Zdražování se motoristům nelíbí. „Například Belgie, která je srovnatelná s ČR, má zhruba jednou tak delší dálniční síť, má výrazně kvalitnější dálnice a zpoplatněná není vůbec,“ popsal situaci mluvčí ÚAMK Pavel Kuchálik. Dálnice jsou v Česku zpoplatněné od roku 1995 a tehdy stála roční známka pro osobní auta 400 korun. Naposledy se poplatek pro využívání dálnic měnil v lednu 2008, kdy se zdražil o 100 korun ze stávajících 900 na 1000 korun.

Jiří Svoboda, motoristický novinář:

„Je pravda, že se u nás v poslední době rozšiřují dálnice dynamicky, podle mého soudu se nerozšiřují ještě dostatečně. Avizované zdražení však podle mě asi není zcela adekvátní. Myslím si, že je neúměrné vzhledem k tomu, co v současnosti nabízí dálniční síť. Navíc v některých místech republiky je tato síť naprosto nedostatečně rozvinutá. Je zde ještě jedna věc, o které se nehovoří. Z velké části se u nás dálnice nyní staví z peněz Evropské unie, na to se trochu zapomíná.“

Podle Ústředního automotoklubu je ale 20procentní zdražení známky příliš vysoké a ministerstvo tím riskuje, že budou zahlceny silnice kolem dálnic -může totiž výrazně stoupnout počet řidičů, kteří je budou objíždět. „Pro část řidičů bude už toto zvýšení ceny poměrně vysoké a budou hledat jiné řešení, to znaméná méně používat dálnici,“ komentoval mluvčí.

Autoklub vnímá zvyšování poplatků za použití dálnic jako diskutabilní také s ohledem na negativní dopad krize na většinu motoristů. „Tento krok nás příliš netěší. I když chápeme, že ministerstvo nutně potřebuje peníze, tak ÚAMK je přesvědčeno, že by se našly i jiné zdroje než peněženky řidičů,“ dodal Kuchálik. Ročně se na dálničních známkách vyberou necelé tři miliardy. To se ale změní, protože od příštího roku malé nákladní vozy přejdou z dálničních kuponů na mýtné.

Zdražovat se bude také u jižního souseda

Zdražování dálničních známek čeká od nového roku také řidiče jiných evropských zemí. V sousedním Rakousku dojde k navýšení ceny o zhruba 3 eura na 76,20 eur za rok (cca 2000 korun). Nachází se zde však 1700 kilometrů dálnic a 400 kilometrů rychlostních silnic, které jsou zpoplatněny. Obdobnou dálničních síť má také Švýcarsko, kde však za roční dálniční známku (jiná se tam neprodává) řidič zaplatí v přepočtu pouze 780 korun. Nejdražší známku v poměru k dálniční síti pořídíte v Maďarsku a na Slovensku.

Zdražení známek by mělo do státního rozpočtu přinést zhruba 400 milionů korun. Ministerstvo může bez schválení vlády zvýšit cenu známky až na 1500 korun. Zatím ale nepočítá, že by příští rok opět zdražovalo. 

Vydáno pod