Oživení v Asii nastoupí rychleji než v Evropě nebo ve Spojených státech

Santa Barbara – Asijské země se z nynější hospodářské krize dostanou dříve a v lepší kondici než zbytek světa včetně dosavadních lídrů světové ekonomiky ze Severní Ameriky a Evropy. Na konferenci pořádané americkou Federální rezervní bankou to v noci na dnešek řekl náměstek hlavního ředitele Mezinárodního měnového fondu John Lipsky. Asijské země podle něj letos zaujmou první tři pozice v žebříčku nejrychleji rostoucích zemí ze skupiny předních světových ekonomik G20.

Zatímco světová ekonomika bude letos podle odhadů Mezinárodního měnového fondu klesat zhruba o jedno procento a v příštím roce poroste tempem jen okolo 3 procent, Asii letos čeká růst o 2,75 procent a 5,75 procenta v roce 2010. Nejrychleji poroste Čína, jejíž ekonomika by si měla polepšit o víc než osm procent. Následovat ji bude Indie a Indonésie.

„Oživení odráží rychlé a silné politické akce v regionu včetně uvolnění monetární politiky, měnovou flexibilitu a udržitelné fiskální stimuly – fakticky vyšší než průměr skupiny G20,“ podotkl Lipsky. „Asijské oživení je důkazem silných základů tamního soukromého sektoru. Když krize vypukla, Asijské banky a firmy měly solidní kapitálovou pozici a málo toxických aktiv,“ dodal s tím, že díky tomu Asie nezabředla do finanční krize tak hluboko jako ostatní regiony.

V rozhovoru na televizní stanici CNBC Lipsky navíc zdůraznil, že oživení asijských zemí by neměl nijak ovlivnit vývoj kurzu dolaru, který je nyní nejslabší za posledních 14 měsíců, a ani dalších světových měn.

Pokud ale má být oživení stabilní a má vydržet, musí mít zdravý základ. Světová ekonomika si tak bude muset najít novou rovnováhu. „Země, které jsou v přebytku, se musejí zaměřit na vnitřní poptávku. Země s deficitem zase obráceně,“ řekl Lipsky. To znamená, že velké exportní země jako je například Čína budou muset začít víc utrácet na svém vlastním trhu. Naopak země, které mají vysoké dluhy, tedy třeba Spojené státy, musí víc šetřit.