USA sníží deficity a Číňané budou víc utrácet, naplánoval šéf Fedu

Santa Barbara (USA) - Šéf centrální banky USA Ben Bernanke vyzval americkou vládu, aby snižovala obří rozpočtové deficity. Na Čínu apeloval, aby přiměla obyvatelstvo víc utrácet. Tyto protisměrné kroky by výrazně přispěly k omezení globální nerovnováhy v obchodních bilancích a tocích investic, které podpořily vznik nedávné finanční krize. „S oživováním globální ekonomiky a obchodu se mohou znovu vyostřit globální nerovnováhy,“ prohlásil Bernanke na konferenci v kalifornské Santa Barbaře. „Chceme-li dosáhnout vyváženého a trvalejšího ekonomického růstu a snížit rizika finanční nestability, musíme zabránit stále vzrůstajícím a neudržitelným nerovnováhám v obchodě a kapitálových tocích,“ dodal.

Spojené státy musí podle Bernankeho posílit domácí úspory a nejefektivnější cestou k tomu je „ustavit udržitelnou fiskální trajektorii ukotvenou zřetelným závazkem k podstatnému snížení federálních deficitů“. Federální rozpočtový deficit ve fiskálním roce do konce září vystoupil na rekordních 1,42 bilionu dolarů, to je zhruba 24,5 bilionu Kč, z loňského schodku 459 miliard dolarů.

Země s vysokými obchodními přebytky jako Čína a další asijské ekonomiky musejí zajistit, aby domácí spotřebitelé více utráceli a aby jejich ekonomiky nebyly tak závislé na exportu, uvedl Bernanke. Dosavadní asijská politika podpory exportu by podle něj mohla vést k novému růstu nerovnováh, které podle ekonomů přispěly k americké bublině na realitním trhu, a tím k následné finanční krizi.

Příliv peněz z Číny podporoval úvěrový boom

Realitní bublinu zčásti nafukoval příliv peněz z Číny. Ta své obchodní přebytky investovala do velké míry do nákupů amerických státních dluhopisů. Přebytek peněz v USA pak nutil centrální banku udržovat politiku nízkých úrokových sazeb, které podporovaly úvěrový boom.