Ministerstvo zemědělství dostalo pokutu za chyby v zakázkách

Brno – Pokutu ve výši 1,8 milionu korun dnes vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ministerstvu zemědělství za chyby ve dvou zakázkách z oblasti informačních a komunikačních technologií v hodnotě téměř 570 milionů korun. Smlouvy s Telefónikou O2 podepsalo ministerstvo pod vedením Petra Gandaloviče (ODS) na konci dubna i přes dočasný zákaz antimonopolního úřadu. Proti rozhodnutí se ministerstvo ještě může odvolat.

První ze zakázek se týkala integrace webových portálů, druhá systémové centralizace v rámci ministerstva. V obou případech ministerstvo nevyhlásilo otevřené výběrové řízení a rovnou uzavřelo smlouvu s Telefónikou O2, v případě zakázky na integraci portálů pak také ještě s firmou T-Soft.

Antimonopolní úřad se zakázkami začal zabývat v dubnu na základě informací z médií. 24. dubna pak zahájil správní řízení s ministerstvem a vydal předběžné opatření zakazující uzavření smluv. Téhož dne smlouvy podepsal zastupující ekonomický náměstek ministra Petr Kušnierz, údajně dříve než ministerstvo obdrželo rozhodnutí ÚOHS faxem.

Vzhledem k tomu, že ministerstvo nakonec smlouvy uzavřelo, nemohl antimonopolní úřad zakázku zrušit. Uložil tedy pokutu, za zakázku na integraci portálů milion korun, ve druhém případě pak 800 tisíc korun. Pokuta není pravomocná a ministerstvo se může odvolat formou rozkladu podaného k předsedovi ÚOHS Petru Rafajovi.