ČSSD navrhne vládě zastavit zvyšování nájmů

Praha - Sociální demokracie navrhne vládě, aby vyhlásila moratorium na zvyšování nájemného od 1. ledna 2010 na šest měsíců. Pokud tak Fischerův kabinet neučiní, bude se ČSSD snažit prosadit moratorium zákonem v Poslanecké sněmovně. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Opatření má podle něj předejít anarchii kolem zvyšování regulovaných nájmů v příštím roce, kdy ho nebude upravovat zákon.

Kvůli neexistenci právní normy by se podle Paroubka museli vlastníci bytů obracet na soud. Ten by pak mohl rozhodnout i o razantním nárůstu nájemného. Půlroční moratorium tak má dát vládě čas ke schválení nového zákona. Jeho vlastní návrh představí ČSSD po víkendu. „Chceme prosadit princip nájemného v místě obvyklého,“ řekl Paroubek.

Sobotka se nechce vzdát valorizvaných důchodů

TK ČSSD (zdroj: ČT24)

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka se dnes také vrátil k trojici doprovodných usnesení, která v rámci schvalování Janotova balíčku schválila na návrh sociálních demokratů sněmovna. Usnesení vládě doporučují valorizovat v příštím roce důchody, nesnižovat platy státních zaměstnanců a zajistit financování sociálních služeb na úrovni roku 2008. Podle Sobotky vláda tato doprovodná usnesení v návrhu rozpočtu nezohlednila. ČSSD tak chce ve druhém čtení návrhu rozpočtu přijít s pozměňovacími návrhy, které budou směřovat do těchto oblastí.

„Doporučíme našemu poslaneckému klubu, aby podpořil návrh zákona o státním rozpočtu v prvním čtení, to znamená příští týden,“ dodal Sobotka. V prvním čtení však sněmovna schvaluje jen základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje a výši schodku. Kromě pozměňovacích návrhů ve druhém čtení bude chtít ČSSD podle Sobotky také prosadit vlastní zákon o 13. důchodu. Ten by měl být vyplacen například z dividend ČEZu. „Tímto způsobem bychom řešili problematiku valorizace důchodů v příštím roce, aniž by to narušilo konstrukci zákona o státním rozpočtu na rok 2010,“ dodal Sobotka.

Ke slovu se na dnešním brífinku dostal také poslanec ČSSD Jeroným Tejc, který oznámil, že na příští týden svolá jako její předseda komisi pro kontrolu BIS, která bude jednat o situaci okolo kauzy Sazka. Pozvánku od ní dostanou také bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) a exministr školství Ondřej Liška (SZ).