Evropská komise uložila Microsoftu pokutu 899 milionů eur

Brusel - Evropská komise dnes uložila americkému softwarovému gigantu Microsoft pokutu 899 milionů eur (22,5 miliardy korun). Krok komise má sloužit jako obranná sankce za porušení antimonopolních opatření.

„Microsoft je první společností za 50 let historie evropské politiky ochrany hospodářské soutěže, kterou komise pokutovala za zanedbání plnění antimonopolního rozhodnutí,“ podtrhla  eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Krosová.
 
Evropská komise tvrdí, že pokutu softwarovému gigantu udělila proto, že firma dostatečně rychle nezpřístupnila informace o svých produktech konkurentům. Tím, že Microsoft včas nezpřístupnil kódy, které by umožnily jeho rivalům sladit práci svých programů s operačním systémem Windows. Uživatelé si tak na své počítače museli pořizovat i další produkty od Microsoftu a tržní podíl menších firem se začal snižovat.
 
Microsoft ve svém oficiálním stanovisku k uložené pokutě uvedl, že se vztahuje k dávno minulým záležitostem a nehledí dále do budoucnosti. „Jak jsme dokázali minulý týden, přicházíme s novými principy kompatibility a specifickými akcemi, které zvýší otevřenost našich výrobků. Zaměřujeme se na kroky, které zlepší postup v budoucnosti,“ udává zpráva firmy.
 
Evropská komise již v minulosti udělila Microsoftu za porušení hospodářské soutěže dvě pokuty. V roce 2004 musel zaplatit 497 milionů eur. O další peníze pak přišel v červenci 2006 kvůli tomu, že se první sankci nepodvolil. 

Dnešní rozhodnutí komise nemusí ale být poslední akcí zaměřenou proti Microsoftu. V lednu totiž odstartovala další dvě šetření týkající se jeho podnikání. Jedno se opět zaměřuje na kompatibilitu, druhé se zabývá spojováním jednotlivých produktů Microsoft do balíčků.