Čína plánuje smlouvu s Guineou

Konakry – Zatímco Západ kritizuje Guineu za masakry, které před dvěma týdny stály život 150 lidí, Čína s ní plánuje podepsat pětiletou investiční smlouvu přesahující sedm miliard dolarů (asi 121 miliard korun). Kontrakt, který by měl být podepsán do konce roku, je prý jeden z největších, který kdy byl na africkém kontinentu podepsán. Výši čínské investice potvrdil guinejský ministr pro těžbu a Čína za to získá pozici strategického partnera ve všech těžebních projektech.

Guinea patří mezi nejchudší země na světě, má však největší světové zásoby bauxitu, ze kterého se vyrábí hliník. Disponuje rovněž rozsáhlými rezervami železné rudy, zlata a diamantů, v menší míře pak ropou, uranovou rudou a vzácnými dřevy. Peking hodlá kromě těžebního průmyslu financovat také dopravní infrastrukturu, obytné domy a nové administrativní centrum v metropoli Konakry.

Podle Tsidisa Disenyany z Jihoafrického institutu mezinárodních vztahů nemusí investice domácím ekonomikám automaticky pomáhat. Čínské kontrakty prý často postrádají transparentnost a porušují jak pracovní, tak ekologické normy. Daleko více by se podle něj mělo dbát na rozvoj nových technologií a vzdělávání zaměstnanců.