RWE chystá stejně jako ČEZ paroplynovou elektrárnu

Praha - Nedaleko Prahy připravuje plynárenská skupina RWE Transgas stavbu paroplynové elektrárny o výkonu 860 megawattů. Tento energetický zdroj by měl vyrůst u Mochova na Čelákovicku a má se tak stát první výrobnou elektřiny této firmy v tuzemsku. Cenu ani plánovaný termín spuštění nové elektrárny zatím investoři nezveřejnili. Paroplynovou elektrárnu, která se jeví jako alternativa vzhledem k situaci v těžebním průmyslu, kdy se k prolomení těžebních limitů neschyluje, chystá rovněž největší hráč energetického trhu v ČR, společnost ČEZ.

Mluvčí RWE Martin Chalupský potvrdil, že RWE spolu se švýcarským koncernem Alpiq, se kterým plánuje spolupráci na výstavbě, v současnosti prověřují možnosti regionu, kde by elektrárna mohla být vybudována. „V tomto místě je velmi dobrá dostupnost přepravní sítě zemního plynu a zároveň i přepravní sítě elektřiny,“ podotýká Chalupský. RWE už má údajně vykoupené pozemky poblíž velké rozvodny elektřiny Čechy-Střed. Vše však mohou ještě zkomplikovat okolní obce, v Mochově podle všeho panuje ohledně záměrů firmy nejistota. Zastupitelé přitom na jaře se stavbou již vyslovili souhlas.

Okolní obce mají obavy

RWE chystá paroplynovou elektrárnu (zdroj: ČT24)

„První projekt, který nám ukazovali, nevypadal vůbec zle, ale 860 megawattů se nám zdá být moc. To je skoro půlka Temelína,“ uvedl místostarosta Mochova Libor Bezucha. Podle starosty Čelákovic Bohumila Klicpery pak koliduje záměr výstavby elektrárny s územními plány obou měst a není zanesen ani v plánu kraje. Čelákovičtí plánují jednání o elektrárně na konec listopadu. V rozporu s optimismem plynárenského gigantu je rovněž fakt, že firma zatím na stavbu „elektrárny nové generace“ neobdržela povolení ministerstva životního prostředí.

Druhý z investorů Alpiq Holding, který je registrovaný ve Švýcarsku a v ČR pod jménem Atel, vlastní dvě kogenerační elektrárny v Kladně a ve Zlíně, které spalují uhlí. Alpiq Holding vznikl spojením společností Atel a EOS na začátku letošního roku a působí v 29 zemích Evropy. V loňském roce obě společnosti při obratu 15,8 miliardy švýcarských franků dosáhly zisku ve výši 790 milionů franků. Skupina zaměstnává kolem deseti tisíc lidí.

ČEZ je dál

To ČEZ je o poznání dál. V Počeradech na Mostecku už začíná připravovat pozemek a stavět začne příští rok. „Rozjíždíme výstavbu elektrárny v Počeradech, měla by dosáhnout instalovaného výkonu 841 MW a první elektřinu by mohla vyrobit už v dubnu roku 2013,“ dodává tisková mluvčí ČEZu Eva Nováková.

V ČR je v současné době 7 projektů na výstavbu plynových elektráren. Jejich kapacita by se celkově mohla rovnat výkonu jaderné elektrárny Temelín. Plyn do nich má proudit z Ruska a Norska. A to přesto, že právě z dodávkami z východu byly v posledních letech opakované problémy. „U každého typu elektráren se dá vysledovat určitý problém, který zapříčiňuje, že by elektrárna nevyráběla elektřinu. A proto je poměrně vhodné tu energetiku postavit na více pilířů,“ uzavírá Nováková.