Na český energetický trh chce vstoupit další ruská firma

Praha - Snaha Ruské federace stát se významným hráčem tuzemského trhu s energií nepolevuje, spíše naopak. Při jednání Česko-ruské mezivládní komise pro hospodářský rozvoj totiž ruská strana informovala o svém zájmu investovat do nové továrny. Konkrétně se jedná o energetickou společnost Tvel, která chce v Česku postavit závod na výrobu palivových článků. Tvel je přitom součástí státního holdingu Rosatom, který je považován za hlavního favorita v boji o kontrakt na stavbu nových jaderných bloků v Temelíně. Informuje o tom dnešní vydání Hospodářských novin.

Jak velkou investici pro Tvel by nový závod v Česku představoval, není zatím zřejmé. Podle předběžných informací by se mělo jednat o vysoce sofistikovanou strojírenskou výrobu, která by zaměstnávala několik stovek lidí. Investice by tudíž nebyla nijak rozsáhlá. 

Podle ministerstva průmyslu a obchodu ruská firma dosud nepodnikla žádné přípravné kroky a spíše jen zjišťovala, jaké šance má. Podobné továrny však již Tvel postavil u Moskvy a v uralském Novorosijsku.

Rozsáhlé obchodní aktivity ruských firem

Investice do české továrny by měla zvýšit šance Tvelu v boji o budoucí dodávky pro českou energetiku. A kdo ekonomicky stojí za touto firmou? Není to nikdo jiný než ruský energetický gigant Rosatom, který je ve vlastnictví státu. Rosatom je nejvážnějším kandidátem, který stojí o pětisetmiliardovou zakázku na dostavbu Temelína.

Pro Česko tyto úvahy znamenají další důkaz toho, jaký zájem mají Rusové o zdejší energetiku. Například mezisklad pro vyhořelé jaderné palivo za jeden a půl miliardy korun má pro ČEZ stavět společnost CEEI, která je podle informací Hospodářských novin napojena na ruské vlastníky. Gazprom, další ruský státní podnik, zase zajišťuje dvě třetiny dodávek zemního plynu do České republiky.

Pracovník Gazpromu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod