Průmysl zpomalil propad na 8,4 procenta, stavebnictví rostlo

Praha – Český průmysl zbrzdil propad. Průmyslová výroba v srpnu klesla o 8,4 procenta po červencovém poklesu o 18,2 procenta. Obrat zaznamenaly také stavební firmy. Stavební produkce ve stálých cenách se dokonce meziročně zvýšila o 0,6 procenta po červencovém poklesu o 4,4 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Meziměsíčně byla průmyslová produkce po očištění od vlivu počtu pracovních
dnů o čtyři procenta vyšší. Podle Jana Vejmělka z Komerční banky měla hlavní zásluhu na srpnovém výsledku hlavně výroba motorových vozidel. Automobilky profitovaly z vyšší zahraniční poptávky, které pomohlo šrotovné. 

„Srpnový výsledek průmyslu je nadějný, ale zároveň je onou pověstnou vlaštovkou, která sama o sobě jaro nepřináší,“ komentoval čerstvá čísla z české ekonomiky analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Na podzim se podle něj bude průmyslová výroba vyrovnávat se skončením šrotovného v Německu a dalších zemích. „Očekáváme proto během příštích měsíců pohyby průmyslové výroby střídavě nahoru a dolů bez jasného trendu. Skutečné zlepšení očekáváme až koncem roku 2009 a počátkem roku příštího,“ dodal.

Před přehnaným optimismem varoval také Boris Dlouhý ze Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Já si myslím, že to (zpomalení poklesu) je způsobeno dvěma okolnostmi, které je třeba vzít v úvahu. Zaprvé výchozí základnu roku 2008, kdy už v srpnu průmysl zaznamenal záporná tempa růstu. Druhá věc, kterou je potřeba vzít v úvahu, je, že tady působily některé dotační tituly, například šrotovné,“ řekl ČT24.

Za to, že se průmysl v srpnu i nadále udržel hluboko v červených číslech, mohly přetrvávající problémy firem zabývajících se zpracováním kovů, výrobou strojů a elektrických zařízení. Ve stavebnictví v srpnu pokračoval pokles v pozemním stavitelství, naopak růst nepřestal v sektoru inženýrských staveb.

Průmyslová výroba v ČR v meziročním srovnání
Zdroj: ČT24