ČEZ posiluje pozice v Rumunsku

Bukurešť - Elektrárenská společnost ČEZ posiluje na rumunském trhu. Za víc než 145 milionů eur, tedy asi za 3,8 miliardy korun, odkoupila od tamní energetické firmy Electrica SA zbývající devatenáctiprocentní podíl ve dvou firmách - CEZ Distributie a CEZ Vanzare - a stala se tak jejich stoprocentním vlastníkem. Další desítky miliard hodlá ČEZ v Rumunsku investovat v dalších letech.

CEZ Vanzare se věnuje prodeji elektřiny a CEZ Distributie provozuje distribuční soustavu. Obě firmy vznikly v roce 2007 ze společnosti Electrica Oltenia, ve které ČEZ získal většinu v roce 2005. ČEZ musel rozdělit společnost Electrica Oltenia, aby po vstupu Rumunska do Evropské unie vyhověl evropské směrnici o oddělení distribuce od ostatních aktivit.

„Pro nás znamená stoprocentní vlastnictví těch dvou klíčových společností mnohem operativnější přístup k jejich řízení, samozřejmě je to i vhodnější z hlediska uplatňování vlastnických práv,“ uvedla mluvčí ČEZ Eva Nováková. Koupí obou energetických firem se ČEZ zároveň stává významným hráčem na rumunském trhu. V současnosti v zemi ovládá už zhruba sedmnáct procent v distribuci a prodeji elektřiny.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Jaderná a největší větrná elektrárna v Evropě pod hlavičkou ČEZ

ČEZ má v Rumunsku i řadu dalších aktivit. Chce například postavit třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny Černavoda a za 28 miliard korun postaví největší větrnou elektrárnu v Evropě. Park Fantanele a Cogealac má mít výkon 600 MW. ČEZ do jeho výstavby investuje kolem 1,1 miliardy eur, tedy zhruba 28 miliard korun.

Naproti tomu česká elektrárenská společnost vycouvala z Ruska a Ukrajiny. „Ekonomický propad v těchto zemích byl letos velký a návrat investorů do těchto regionů bude ještě pár kvartálů trvat,“ vysvětluje motivaci ČEZ analytik společnosti Atlantik Petr Novák.

Vedle zahraničí investuje ČEZ obrovské částky také na domácím trhu. Obnovuje uhelné elektrárny, plánuje stavět plynové elektrárny a chystá se také rozšířit Temelín. To vše bude stát stovky miliard korun.