Sociální demokraté další úsporný balíček nepodpoří

Praha - Sociální demokracie nepodpoří ve sněmovně případný další balíček úsporných opatření pro rok 2011 a další léta, jak o něm o víkendu mluvil ministr financí Eduard Janota.  Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek s tím, že pro jeho stranu je nepřijatelné oslabení sociálního státu. Poslance nyní čeká schvalování rozpočtu na příští rok, který je navržen se schodkem 163 miliard korun.

Na tiskové konferenci Paroubek zopakoval názor své strany, že ministr financí úřednické vlády by měl využít možnosti progresivního zdanění. Janota v neděli v televizní diskusi debatu o větší daňové progresi připustil, ale uvedl, že v balíčku pro další roky bude nutné snížit například povinné sociální výdaje státu a příspěvek na stavební spoření.

Podle Janoty se nový balík úsporných opatření neobejde bez rozsáhlé změny zákonů. „Za dané konstelace zákonů v oblasti daní a výdajů se těžko bude moci škrtat,“ uvedl.  Podle něj je při současných povinných výdajích státu nemožné snížit v příštích letech deficit rozpočtu pod 5,5 procenta hrubého domácího produktu.

Poslance nyní čeká schvalování rozpočtu na příští rok. Poté, co poslanci nedávno přijali takzvaný první Janotův úsporný balíček, neměl by mít zákon o státním rozpočtu v prvním čtení zásadnější problémy. Rozpočet je navržen se schodkem 163 miliard korun, což je 5,3 procent HDP. Rozpočet na příští rok navrhla vláda s příjmy přibližně 1,022 bilionu korun a výdaji necelých 1,185 bilionu korun.