Akcie Facebooku skupují Rusové

San Francisco - Akcie největší internetové sociální sítě Facebook začala skupovat ruská investiční firma Digital Sky Technologies (DST), a to přímo od jiných akcionářů sítě. Agentuře Reuters to v noci na dnešek oznámily dva informované zdroje. Facebook se považuje za jednoho z nejslibnějších kandidátů na prvotní veřejnou nabídku akcií, přestože se nedávno nechal generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg slyšet, že to může nastat až za pár let.

„Jejich zájem u mě byl: 'Cokoli máte, vezmeme to,'“ řekl jeden ze zdrojů, akcionář Facebooku. Souhlasil s tím, že své akcie ruskému investorovi prodá. DST přitom podle něj nabízí 14,77 dolaru za akcii, což je stejná cena jako při červencové nabídce pracovníkům a bývalým zaměstnancům Facebooku.

Zaměstnanci dostali přednostní právo své akcie společnosti prodat dál. Bývalí zaměstnanci smějí kvůli vysoké poptávce prodat jen 29 procent. Po dvou velkých transakcích s akciemi Facebooku nyní DST drží 3,5 procenta sítě a podle druhého zdroje má další koupi rozjednanou.

Facebook se stal pět let po svém založení na harvardské koleji světovou jedničkou mezi sociálními sítěmi. Co do oblíbenosti u uživatelů internetu se začíná stavět po bok zavedeným webovým gigantům jako Yahoo a Google. Minulý měsíc Facebook oznámil, že počet jeho registrovaných uživatelů přesáhl 300 milionů, což je třikrát víc než před rokem.

Mark Zuckerberg
Zdroj: ČT24