EU nabízí vzdělávací kurzy zdarma napříč celou unií

Praha - Stovky dospělých Čechů mohou vyjet zdarma do zahraničí na vzdělávací kurz. Program Grundtvig, který sponzoruje Evropská unie, má zapojit více dospělých lidí do neformálního vzdělávání. Workshopy se konají od září až do srpna příštího roku a trvají pět až deset dní. Znalost alespoň angličtiny je nutná, jazyk hostitelské země není třeba ovládat. Více informací a zároveň katalog s nabízenými možnostmi kurzů naleznou zájemci na stránkách Národní vzdělávací agentury věnovaných právě projektu Grundtvig.

„Na zahraniční workshop se může přihlásit opravdu kdokoli, kdo je starší 18 let,“ tvrdí Zuzana Kozáková z Národní agentury pro evropské vzdělávací programy. Lidé lačnící po zajímavém zážitku v jakémkoli cípu Evropské unie mohou absolvovat například kurz výroby pizzy v Itálii, workshop o přípravě šperků či keramiky v Turecku či kurz pozorování ptactva v Itálii.

Grant získává organizátor kurzu, účastník neplatí nic

Rozhovor se Zuzanou Kozákovou a Alenou Novotnou (zdroj: ČT24)

Vzdělávací kurzy trvají pět až deset dní. Plně hrazeno je ubytování i stravování, grant totiž získá organizátor kurzu. „Zahraniční organizátor si požádá o grant, a má tak finance pro každého účastníka,“ dodává Kozáková. Jazyk příslušné země není třeba umět, kurzy totiž povětšinou probíhají v angličtině, němčině, španělštině či francouzštině. Potřeba je umět alespoň anglicky.

Jedna z účastnic, Alena Novotná z organizace Mensa ČR, si vybrala dobrovolnický kurz v Berlíně. „V příštím roce bychom chtěli uspořádat celoevropské setkání a kurz je právě zaměřen na mezikulturní spolupráci, může to být přínosné,“ dodává Novotná a pro případné další zájemce má dobrou zprávu. Její přihlášení prý proběhlo bez jakýchkoli problémů. Podle Novotné je nutné dobře si workshop zvolit a pak jen vyplnit přihlášku a popsat motivaci, proč by zájemce daný kurz chtěl absolvovat.

Absolvent evropského workshopu pak obdrží certifikát o účasti, kde je popsán obsah kurzu, tedy to, co se daný účastník naučil, v jakém jazyce výuka probíhala a jakou úroveň workshop měl. „Jsem přesvědčena, že pro účastníka to bude přínosné, pakliže pracuje v oboru nebo se chce ucházet o práci v oboru,“ láká všechny nové zájemce Zuzana Kozáková.

  • Výroba pizzy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1135/113437.jpg
  • Alena Novotná autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1135/113434.jpg