Nadace VIA udělila ceny za firemní a individuální filantropii

Praha - Nadace VIA vyhlásila vítěze 12. ročníku prestižních Cen VIA Bona za firemní a individuální filantropii. Nejlepší dárce v šesti kategoriích vybírala odborná osmičlenná komise téměř z 90 nominací. Ocenění VIA Bona je udělováno firmám a jednotlivcům, kteří finanční, materiální či jinou formou pomáhají svému okolí. Kandidáty na cenu navrhují přímo příjemci podpory, tedy neziskové organizace, nebo samotné firmy. Absolutním vítězem se letos stal mecenáš Marek Stanzel. Dvěma miliony korun přispěl na výstavbu Hospicu Dobrého pastýře.

K projektu Stanzela přivedla kamarádka ze studií Tereza Dvořáková. „I když ta investice zpočátku vypadala jako možná promarněný dar, tak nakonec Tereza Dvořáková dokázala postavit stavbu hospice v hodnotě asi 50 milionů. A já jsem byl akorát na začátku. To byl můj jediný příspěvek,“ uvedl Stanzel.

Cenu za odvahu podpořit inovativní projekt získal Jaroslav Sklenář. Jeho pomoc putovala do indických Himálají, kde finančně podpořil výstavbu nízkoenergetické školy. „Mně je líto pomáhat někomu, kdo si toho neváží. Ale pomůžu právě v Indii, kde to ti lidé berou zase úplně jinak a děti tam chodí do školy hrozně rády,“ vysvětluje Sklenář.

Nadace VIA udělila ceny za filantropii (zdroj: ČT24)

„Je to samozřejmost. Jako když soused pomůže sousedovi“

V kategorii malých a středních firem zvítězil podnikatel Josef Kvapil. Finančně i materiálně již několik let podporuje dobročinné projekty Střediska SOS pro vzájemnou pomoc občanům. „Pro mne to je samozřejmost. Myslím, že je to podobné, jako když soused pomůže sousedovi. V mém případě, když mám finanční prostředky, pomáhám i finančně. Jsem rád, že středisko SOS moji firmu nominovalo, mám z toho radost,“ říká k tomu Kvapil.

Za dlouhodobé partnerství ocenila VIA Pavla Cindra, grafika z Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. Cenu pro velkou firmu dostala Československá obchodní banka a společnost T-Mobile si odnesla ocenění za zapojování svých zaměstnanců do dárcovství a dobrovolnictví.