Janota dovařil rozpočtový Eintopf, počítá s deficitem 157 miliard

Praha - Ministr financí Eduard Janota po dnešním jednání se zástupci parlamentních politických stran představil prozatím konečnou podobu balíčku úsporných opatření. Počítá v něm například s obnovením progresivního zdanění příjmu fyzických osob, zvýšením obou sazeb daně z přidané hodnoty či snížením mezd státních zaměstnanců a dalších pracovníků veřejného sektoru. Pokud se podaří paletu opatření schválit v nezměněné podobě, mohl by stát v příštím roce hospodařit se schodkem na úrovni 157 miliard korun, což odpovídá 5,2 procenta hrubého domácího produktu.

Úpravy daní

Jedním z nejspornějších bodů, se kterým Janota počítá, je obnovení progresivního zdanění příjmů fyzických osob. Progrese by se měla týkat výdělků nad 145 tisíc korun měsíčně. „Jedním z návrhů je, že to bude 23procentní sazba, což je de facto totéž, jako by se u těchto příjmů platilo pojistné,“ prohlásil Janota.

Růst by měly také obě sazby daně z přidané hodnoty. Ze současných 9 a 19 procent by se měly zvýšit na 10 a 20 procent. Upravit chce ministr také sazby spotřební daně u minerálních olejů, piva, lihu a tabáku.

Stop valorizaci důchodů a start snížení platů státních zaměstnanců

V balíčku se také počítá se snížením platů státních zaměstnanců a dalších pracovníků veřejného sektoru. Mzdy by měly klesnout o čtyři procenta. „Důvod je prostý: Nevalorizujeme důchody a v privátní sféře se kromě propouštění poměrně výrazně snižují i mzdy,“ vysvětlil Janota.

Další opatření

Ministerstvo financí počítá dále s tím, že ponechá v současné výši sazby nemocenského pojištění u osob samostatně výdělečně činných. Ruší se i slevy, které mohli uplatňovat zaměstnatelé za pracovníky spadající do nízkopříjmových skupin obyvatelstva, čímž stát ušetří zhruba 16,5 miliardy korun. „Byl to návrh zaměstnavatelů samotných,“ podotkl Janota. V sociálních mandatorních výdajích chce šéf resortu financí ušetřit zhruba 12 miliard korun. Počítá také mimo jiné jen s polovičním navýšením plateb státu za státní pojištěnce.

Janota doufá, že se v balíčku už nic měnit nebude:

„Byť to bude jeden balíček, může se stát, že dojde k nějakým nepřiměřeným změnám a korekcím, tak za této situace by to byl problém.“


Janotovi se podařilo úpravami na straně příjmů i výdajů ušetřit více než 64 miliard korun. Všechna úsporná opatření, která navrhuje, se mají týkat pouze roku 2010. Vláda by o úsporném balíčku měla jednat v pondělí, Poslanecká sněmovna by se jím měla zabývat příští týden ve čtvrtek a v pátek. Nad balíčkem škrtů by se ještě v příštím týdnu měli sejít také předsedové parlamentních politických stran.

Snížení politických platů postaveno mimo balíček

Sociální demokracie navrhuje navíc snížení platu ústavních činitelů, a mluví o 20 procentech. S tím souhlasí i šéf státní kasy. „Rozhodně to doporučím. Nebude to ale součástí balíčku, bude to samostatný zákon, aby takové opatření nikdo nezpochybnil a tím nezpochybnil celým balíčkem. Dvacet procent je odpovídající částka,“ řekl Janota.

Jednání ministra Janoty se zástupci politických stran
Zdroj: ČT24