Šrotovné v Česku bude, rozhodli poslanci

Praha – Sněmovna dnes přehlasovala prezidentské veto a schválila protikrizový balíček sociálních demokratů. Pro zákon o podpoře hospodářského růstu hlasovalo přesně 101 poslanců, tedy nejnižší možný počet, který je pro přehlasování veta nutný. Dnešní rozhodnutí Poslanecké sněmovny dává vládě možnost spustit vyplácení šrotovací prémie při likvidaci starého a koupi nového vozu. Součástí balíčku jsou i slevy na sociálním pojištění či prodloužení doby, po kterou se vyplácí podpora v nezaměstnanosti.

Debata o osudu protikrizového balíčku ČSSD byla velmi bouřlivá, trvala hodinu a půl. Zákon nakonec prošel díky tomu, že se ke všem sociálním demokratům a komunistům při hlasování připojili také tři lidovci a dva nezařazení poslanci. Občanští demokraté v souladu se svým včerejším prohlášením před hlasováním sněmovnu opustili.

Největším sporným bodem bylo zavedení šrotovného. Šrotovací příspěvek by měl v Česku činit 30 tisíc korun a stát by ho měl vyplácet pouze lidem, kteří si pořídí nový automobil s cenou do 500 tisíc korun a zároveň nechají zlikvidovat automobil starší deseti let. O peníze budou zájemci žádat u Státního fondu životního prostředí.

Jiří Carbol, místopředseda KDU-ČSL:

„KDU-ČSL podpořila zákon o podpoře hospodářského růstu hlavně proto, že součástí tohoto zákona je zvýšení podpory v nezaměstnanosti a zvýšení podpory rodin s dětmi. To, že tento návrh zákona zavádí šrotovné, je prostě daň za kompromis, který byl kdysi přijatelný pro všechny politické strany.“


Sociální demokraté tvrdí, že po ukončení vyplácení šrotovného v Německu, je zavedení stejného opatření v Česku nezbytné pro udržení pracovních míst. „Ty předsudky kolem šrotovného, že je to nějaká dotace ze státního rozpočtu, nejsou pravdivé. 2,5 miliardy, které by se na šrotovné uvolnily, se státu bohatě vrátí formou DPH z každého prodaného auta,“ upozornil místopředseda ČSSD Milan Urban.

Občanští demokraté ovšem považují schválení šrotovného za nezodpovědnost. „Jestliže se pro příští rok počítá s deficitem přes 230 miliard, tak toto bude znamenat navýšení deficitu o dalších šest miliard. Jde to přesně opačným směrem, než bychom měli jít,“ varoval místopředseda ODS Petr Nečas.

Právě šrotovné bylo hlavním důvodem, proč prezident Václav Klaus zákon obsahující protikrizový balík ČSSD vetoval. Toto opatření podle něj totiž upřednostňuje průmysl na úkor jiných sektorů hospodářství.

Paroubek se chce ODS kvůli šrotovnému mstít

Fakt, že občanští demokraté protikrizový balík ČSSD i přes dohodu, kterou spolu dvě nejsilnější strany uzavřely, dnes nepodpořili, se nezamlouvá předsedovi sociálních demokratů Jiřímu Paroubkovi. „Pro mě je tato záležitost velkým mementem, protože ukazuje důvěryhodnost slibů lidí, jako je pan Topolánek a pan Kalousek,“ prohlásil nekompromisně.

ODS se ale brání. Tvrdí, že součástí dohody nikdy nebyl závazek hlasovat na podporu protikrizového balíčku ČSSD. Občanští demokraté pouze slíbili, že při hlasování opustí sál. Tomuto závazku všichni jejich poslanci dostáli.

Sněmovna dala na frak i Senátu

Poslanci dnes kromě přehlasování prezidentského veta zvedli ruce i pro několik zákonů, které se do sněmovny vrátily ze Senátu. Opakovaně dnes schválili novelu zákona, která rozšiřuje placení mýtného i na vozy nad 3,5 tuny. Do zákona i přes nesouhlas Senátu rovněž vrátili návrh na nahrazení dálničních známek elektronickými vinětami. Znovu posvětili vysokorychlostní převažování kamionů.

Na dnešním jednání se diskutovalo také o zákonu, který reguluje chování obchodních řetězců. Za zneužití tržní síly jim bude hrozit až desetimilionová pokuta. Sněmovna dnes ovšem přistoupila na pozměňovací návrh Senátu, který chce kontrolu řetězců zúžit pouze na prodej zemědělských a potravinářských produktů, a schválila návrh zákona o významné tržní síle a jejím zneužití v pozměněném znění.

Naopak přehlasovat veto Senátu se nepodařilo u návrhu, aby peníze ze stavebního spoření bylo možné použít i na financování studia. I přes vydatnou podporu KSČM sociálním demokratům chyběly v tomto bodě k dosažení potřebné většiny 101 poslanců dva hlasy.

Sněmovna posvětila vydání povodňových dluhopisů

Poslanci se však na dnešním zasedání nezabývali pouze bojem s hospodářskou krizí. Schválili rovněž zákon o vydání dluhopisů na odstraňování povodňových škod. Pokud zákon ještě schválí Senát a podepíše prezident, bude moci stát emitovat dluhopisy až do objemu sedmi miliard korun se splatností až 35 let. Úroky z těchto dluhopisů budou každoročně zvyšovat výdaje rozpočtu o 325 milionů korun, informoval ministr financí Eduard Janota.

V neposlední řadě dnes poslanci posvětili také vytvoření černé listiny uchazečů o veřejné zakázky. Na tu by se měly podle novely dostat ty firmy, které při soutěži o veřejné zakázky podváděly.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek a jeho stranický kolega Milan Urban na tiskové konferenci ke šrotovnému
Zdroj: ČT24