V dohodě Česka s Nomurou byla i beztrestnost pro manažery

Praha – Česká televize získala klíčový důkaz, že český stát před sedmi lety připravoval dohodu, která měla zajistit beztrestnost manažerům japonské banky Nomura v kauzách spojených s pádem Investiční a poštovní banky. Léta se o tom jen spekulovalo, v návrhu smlouvy mezi Českou republikou a bankou z roku 2002 se ale výslovně píše o zastavení jakýchkoli řízení proti manažerům Nomury.

Případ, který vešel do povědomí lidí pod označením kauza České pivo, představuje jeden z nejdelších a také největších trestních procesů v Česku. Za vyvedení akcií českých pivovarů v hodnotě 24 miliard korun z později zkrachovalé IPB bylo obviněno 11 manažerů, státní zástupce ale minulý měsíc jejich stíhání zastavil. Když ČT pátrala po důvodech tohoto kroku, narazila i na dosud neznámý návrh dohody, která měla zaručit manažerům Nomury beztrestnost.

„Český stát a každý státní orgán zajistí zastavení jakéhokoli řízení proti jakémukoli členovi skupiny Nomura (…) jakýmkoliv způsobem vzniklým přímo nebo nepřímo z nároku vztahujícímu se k IPB,“ píše se v návrhu dohody, kterou se v červenci roku 2002 zabývalo ministerstvo financí.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

„Můžu potvrdit, že v roce 2002 bylo ze strany Nomury velmi akcentováno, aby bude-li se podepisovat dohoda o velkém nulovém narovnání, aby součástí bylo i ujednání, že žádná strana není poškozena a nebude se pokračovat v trestních řízeních,“ řekl k věci ředitel mezinárodněprávního odboru ministerstva financí Radek Šnábl.

Na beztrestnost jsme nepřistoupili, tvrdí exministři

Právě požadavek beztresnosti pro manažery japonské banky se však podle tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) stal překážkou přijetí návrhů na smír s Nomurou.

Podle informací ČT přesto Nomura na beztrestnosti trvala i při dalších jednáních, která o čtyři roky později vedla k podpisu dohody o narovnání. Uspěla ale jen částečně. Vláda zavázala tehdejšího ministra financí Vlastimila Tlustého, aby požádal o milost prezidenta Václava Klause a také aby napsal žalobcům dopis, že se český stát necítí ve věci poškozen. Dohoda je stále tajná, závazek beztrestnosti prý ale neobsahuje. „Absolutně ne. Ve všech dokumentech, za které odpovídám, není o beztrestnosti ani slovo,“ zdůraznil exministr financí Miroslav Kalousek.

Trestní stíhání všech 11 manažerů nakonec minulý měsíc zastavil žalobce Ladislav Letko. Jednání Nomury v kauze České pivo bylo podle něho tvrdé a na hranici zákona, trestný čin ale prý spáchán nebyl.