Lufthansa míří vstříc převzetí Austrian Airlines

Brusel - Evropská komise souhlasí s převzetím problémových rakouských aerolinek Austrian Airlines německou Lufthansou, která ale musí prodat některé sloty, tedy časy pro odlet nebo přistání na letišti. Spojením má vzniknout největší letecká společnost v Evropě. Komise také schválila restrukturalizační pomoc, kterou rakouská vláda poskytla ztrátovým Austrian Airlines.

Na koupi ztrátové rakouské letecké společnosti se Lufthansa dohodla loni v prosinci. Za převzetí aerolinek má zaplatit 377 milionů eur (asi 9,6 miliardy korun). Austrian Airlines mají dluh více než jednu miliardu eur a přežívají jen díky finanční pomoci 200 milionů eur od rakouské vlády. Komise uvedla, že Lufthansa musí přepustit konkurenci některé letištní sloty na trasách z Vídně do Frankfurtu, Mnichova, Stuttgartu, Kolína nad Rýnem a Bruselu.

„Lufthansa slíbila, že zachová Austrian Airlines jako samostatnou jednotku. Zůstane logo, zůstanou uniformy, zůstane to nadále vizuálně rakouská společnost,“ podotýká letecký publicista Martin Velek.

Rakouský letecký přepravce není prvním úlovkem Lufthansy. V červnu získala povolení k převzetí Brussels Airlines za 250 milionů eur. Zvýšila také svůj podíl v britském přepravci BMI, když koupila od sira Michaela Bishopa jeho podíl 50 procent plus jedna akcie ve firmě.

Spojení Lufthansy a Austrian Airlines přichází v době hluboké krize v letectví. Kvůli klesajícímu počtu cestujících bojují letecké společnosti po celém světě o přežití. Podle údajů Mezinárodního sdružení pro leteckou přepravu (IATA) činila ztráta světových aerolinek v prvním čtvrtletí letošního roku víc než tři miliardy dolarů (55 miliard korun). Za celý letošní rok očekává IATA ztrátu leteckého průmyslu ve výši devět miliard dolarů.

Právě slučování či přejímání konkurentů je častým receptem aerolinek, jak krizi překonat. Posilují tak svoji pozici a rozšiřují svoji působnost do dalších regionů.

Letadlo společnosti Lufthansa
Zdroj: ČT24/www.lufthansacityline.com
Vydáno pod