Čína nakupuje ve velkém

Peking – Čína, země s největšími devizovými rezervami na světě, nakupuje ve velkém. V hledáčku jejího zájmu jsou ropné společnosti, automobilky, těžební firmy nebo suroviny. Peking dováží z Austrálie, Brazílie, Indonésie i Súdánu. Má totiž strach ze slábnoucího dolaru a už nechce kupovat americké vládní obligace. Čínské zahraniční investice by se tak měly ze současných 52 miliard dolarů ještě zvýšit.

„Bude to dlouhodobý proces. Čína má přes dva biliony dolarů jako rezervu. Rostoucí hospodářství potřebuje stále víc surovin a Čína si může koupit všechno, co chce,“ řekl prognostik Cchen Kche. Čína už má největší zásoby železné rudy na světě. Prezident Chu Ťin-tchao navíc zajišťuje dlouhodobý přísun ropy u států bohatých na tuto surovinu. Hromadění zásob ale ovlivňuje celosvětové ceny. „Ceny komodit jsou vyšší než při normální poptávce. To zpomaluje cestu z globální krize,“ upozornil profesor ekonomie z Pekingské univerzity Chu Ťin-tchao.

Nákupní horečka pohlcuje i celé zahraniční podniky. Největší investice jdou do těžebních firem a zájem je i o automobilky. Číňané už vlastní americký Hummer. Svět se však obává rostoucího vlivu čínských komunistů. „Problém je, že nakupují hlavně státní podniky. Jejich ředitelé jsou více méně vládními činiteli a jejich rozhodnutí někdy neřídí trh, ale politika,“ vysvětlil Cchen Kche.