Cena cukru na burzách roste

Londýn - Cukr na burzách zdražuje. Cena nejbližšího termínového kontraktu na surový cukr se dnes na komoditní burze v Londýně zvýšila o více než tři procenta a dostala se na 21,55 centu za libru (asi 0,45 kg). Je tak nejvyšší od března 1981. Podle analytiků jsou za vytrvalým růstem ceny nízké zásoby, očekávaný růst poptávky v Indii, která cukru spotřebovává nejvíce, a také špatné klimatické podmínky pro sklizeň.

Ještě v pátek stála opce na březnovou dodávku libry cukru okolo 20 amerických centů. O víkendu se ale ukázalo, že letošní sklizeň zaostane za očekáváním. Podle analytika Petra Čermáka je cukr od začátku roku dražší o 76 procent. Cukr tak zažívá prudký růst a podle Čermáka se nejedná o krátkodobou záležitost. 
 
Klimatické podmínky pro sklizeň cukru nejsou ideální. Hlavní producent cukrové třtiny, Brazílie, je sužována dešti, dvojku na trhu, Indii, zase trápí sucho. Cukr teď čekají zlaté časy - jeho současná cena je stále na třetině ceny v sedmdesátých letech. Poptávka po cukru převýší produkci o pět milionů tun.  

Na rekordu se cena surového cukru ocitla v březnu 1981, kdy vystoupila na 24 centů. Vedle surového cukru se ale zvyšuje také cena bílého cukru. Ta se minulý týden dostala na 537,30 dolaru za tunu, což je nový rekord. Vzhledem k napjatým zásobám a vysoké poptávce mají o nákup cukru v poslední době zájem investiční fondy.

Makléři upozorňují, že k růstu cen cukru přispívá i rozhodnutí Mexika stanovit dovozní kvóty na období srpen až prosinec. Mexiko chce dovézt asi 393 000 tun rafinovaného cukru, aby pokrylo nedostatek na domácím trhu způsobený slabší úrodou v důsledku špatného počasí.

Cena cukru na burzách roste (zdroj: ČT24)