Zahraniční obchod skončil v červnu přebytkem 20,4 miliard

Praha - S přebytkem 20,4 miliardy korun skončil v červnu zahraniční obchod, meziročně tak šlo o 6,5 miliardy korun lepší výsledek. Přebytek tím dosáhl druhé nejvyšší hodnoty od vzniku samostatné České republiky. Výsledek pozitivně ovlivnilo především snížení deficitu obchodu s minerálními palivy o šest miliard korun. Výsledek obchodu dnes zveřejnil Český statistický úřad.

V červnu dle předběžných údajů statistiků klesl vývoz meziročně v běžných cenách o 15,1 procenta a dovoz o 19,3 procenta. Vývoz a dovoz klesají již devátý měsíc v řadě.

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny

„Je třeba podotknout, že již devátým měsícem klesají jak vývozy, tak dovozy. A to zlepšení jde pořád na vrub spíš snížení cen dovážených surovin.“

„Červnová bilance zahraničního obchodu přinesla opravdu nečekaně příznivá data. Přebytek překonal i ta nejoptimističtější tržní očekávání, navíc se zpomaluje tempo růstu exportů, i když ne tak výrazně, jak by indikovala červnová data průmyslové výroby. Slabé dovozy ovšem ukazují na to, že česká ekonomika se stále nachází v nepříznivé situaci,“ uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.
Jiní ekonomové se ale brání přílišnému optimismu. „Já to právě nepovažuji za pozitivní výsledek. Spíše za dosažení mírného zpomalení zhoršování. Nemohu pominout fakt, že pokles dovozů naznačuje, že nedochází ani ke zvýšené domácí spotřebě,“ naznačil Oldřich Körner, zástupce ředitele ekonomické sekce hospodářské politky Svazu průmyslu a obchodu.

Zahraniční obchod zasáhlo oslabení koruny vůči dolaru i euru

Kvůli oslabení koruny vůči oběma hlavním měnám došlo k většímu poklesu zahraničního obchodu v přepočtu na eura - u vývozu to bylo o 22,2 procenta, u dovozu o 26,1 procenta - a zejména na dolary, kde došlo k poklesu u vývozu o 29,9 procenta a u dovozu o 33,4 procenta. Červen měl proti stejnému měsíci roku 2008 o jeden pracovní den méně.

Bilance s unijními státy byla v přebytku 41,8 miliardy korun, když došlo k meziročnímu poklesu o miliardu korun. S nečlenskými státy EU skončila bilance v deficitu 21,3 miliardy korun, přičemž se deficit meziročně zlepšil o 7,5 miliardy korun.

Dařilo se obchodu se surovinami či polotovary

Už nepřetržitě od roku 2004 zůstává červnová bilance kladná. Kromě sníženého deficitu v obchodu s minerálními palivy došlo k dalšímu zlepšení bilance vlivem růstu přebytku v obchodě se surovinami o 0,9 miliardy korun - polotovary a materiály o 0,3 miliardy korun - a nápoji a tabákem o 0,2 miliardy korun.
Na celkovou bilanci působilo záporně snížení aktiva v obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím o 0,9 miliardy korun a stroji a dopravními prostředky o 0,6 miliardy korun.

Klesl i vývoz a dovoz strojů a automobilů

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků klesl o 13,8 procenta (16,1 miliardy korun). Nižší byl především vývoz elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů, strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu a silničních vozidel.
Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků se snížil o 18,7 procenta (15,5 miliardy korun), z čehož nejvíce klesl dovoz silničních vozidel, telekomunikačních zařízení a strojního zařízení pro určitá odvětví průmyslu. Vzrostl pouze vývoz a dovoz ostatních dopravních prostředků.

Propadl se dovoz minerálních paliv

Dovoz minerálních paliv klesl o 37,3 procenta zejména vlivem nižšího dovozu ropy a zemního plynu.

V červnu se pak meziročně zvýšil přebytek v obchodě s Německem, Rakouskem, Itálií a Francií. Deficit se snížil v obchodě s Ruskem, Čínou a Japonskem a přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s Ázerbájdžánem. Ke zhoršení bilance naopak došlo v obchodě s Polskem, kde aktivum přešlo do deficitu.

„Překvapivé jsou zejména velmi dobré výsledky s Německem, kde došlo za první pololetí dokonce ke skokovému zlepšení bilance o více než 36 miliard. Já osobně se domnívám, že mezi hlavními faktory hraje určitou roli také zavedení šrotovného,“ zdůraznil Körner.

  • Bilance zahraničního obchodu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1031/103060.jpg
  • Koruna a dolar autor: Markéta Sandanusová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/70/6983.jpg
  • Tabáková plantáž zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/634/63331.jpg
  • Škoda Octavia RS autor: Škoda Auto, zdroj: www.skoda-auto.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/814/81320.jpg