Zlato opět míří k tisícovce za unci

Washington - Cena zlata míří opět k 1000 dolarům za unci. Růst komodit spolu s posilováním akcií přitom není obvyklý. Důvodem růstu žlutého kovu je také slábnoucí dolar. Psychologickou čtyřmístnou hranici protlo zlato naposledy v březnu a nyní se po výprodejích z minulých týdnů cena třiceti jedna gramů ustálila na 950 dolarech. Analytici pak očekávají další růst.

Kromě slabého dolaru nahrává k dalšímu prolomení hranice 1000 dolarů za unci i vysoká průmyslová poptávka v rozvíjejících se asijských ekonomikách. „Podle technické analýzy a posledních prognóz hranici prolomí - a výrazně. Hovoří se o 1300 dolarech za unci, respektive růstu až 80 procent,“ uvedl redaktor Hospodářských novin Jan Sochor.

Štěpán Pírko, analytik společnosti Colosseum

„Já vidím cenu zlata jako pokles ceny peněz. To, že cena zlata roste, je vyjádření jen v papírových penězích. Dokud centrální banky nešlápnou na brzdu a budou držet nízké úrokové sazby a budou do ekonomiky lít další a další miliardy z ničeho, cena zlata poroste.“

Reportáž Michala Šenka (zdroj: ČT24)

Josef Novotný, analytik burzovní společnosti Fio, pak doplňuje: „Z krátkodobého hlediska je prostor pro růst poměrně vyčerpaný, očekávám krátkodobou korekci, ne propad, ale korekci k 860 dolarům. Z dlouhodobého pohledu předpokládám pokračující rostoucí trend.“
Rostoucí zájem o zlato potvrzují i zpracovatelé a mincovny. Poptávka po fyzických prutech, cihlách a slitcích je oproti loňsku dvojnásobná.