Ve Spojených státech skončilo šrotovné – došly peníze

Washington - Americké šrotovné nevydrželo ani týden. Miliardu dolarů, kterou vláda vyčlenila na podporu prodejů, vypotřebovali lidé téměř okamžitě. Nakoupili asi 250 tisíc nových automobilů. Podle předpokladu kongresmanů však měly peníze vydržet až do poloviny listopadu. Nyní už se jedná o navýšení příspěvku o další 2 miliardy dolarů.

„Probíhalo to velmi dobře. Prodejcům automobilů dalo šrotovné nový život,“ řekl americký tajemník dopravy Ray LaHood. „Je šílené uspěchat tuto záležitost znovu,“ reagoval na možné navýšení příspěvku republikánský senátor Jim DeMint. „Jsou to značně nedomyšlené důsledky,“ zkritizoval postup americké vlády analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Američané dostali podle typu a spotřeby starého auta od 3,5 do 4,5 tisíce dolarů (až 80 tisíc korun). Peníze oficiálně došly v pátek. Prezident Barack Obama ale dealerům slíbil, že za víkendové prodeje peníze každopádně dostanou. Ti jsou ale opatrní. V nejhorším případě by podporu museli zaplatit sami.

I v Německu, kde šrotovné vlastně začalo, navýšili původní částku 2,5 miliard eur na dvojnásobek. Podobný postup se dá očekávat i ve Spojených státech. „Vzhledem k tomu, kolik už Američané nacpali do svého automobilového průmyslu peněz,se dá předpokládat, že další miliardy určitě přitečou,“ řekl redaktor AutoMoto Sportu Michal Štengl.

Vydáno pod