Od podzimu nabídnou banky výpisy zdarma

Praha - Klienti bank se mohou od podzimu těšit na některé nové výhody, například měsíční výpis z účtu zdarma. Nové povinnosti určí bankám nový zákon o platebním styku, který vychází z evropské směrnice a postupně ho zavádí všechny státy EU. Senát ho schválila koncem července, platit začne 1. listopadu.

Podle nového zákona musí banka povinně zdarma informovat klienta o všech pohybech na jeho účtu ve lhůtách, které si s ním domluví. Lhůta však nesmí být delší než jeden měsíc. „V úvahu připadá několik možností. Kromě klasických papírových výpisů se může banka s klientem domluvit třeba na elektronickém zasílání výpisů. V úvahu připadá také tzv. zpřístupňování informací, což jsou případy, kdy si klient třeba vytiskne výpis z bankomatu nebo na pobočce,“ vysvětluje vedoucí oddělení bankovnictví a úvěrů ministerstva financí Jiří Beran.

Zákon upravuje také podmínky některých poplatků. Zdarma by tak měla být například blokace karty, za kterou si dnes některé banky účtují i tisíce korun. V případě zneužití ukradené nebo ztracené karty bude mít také klient nově jistotu, že nepřijde o víc než 150 eur. Právě to je totiž maximální částka, za kterou ručí sám, zbytek uhradí banka.

Regulace bezhotovostních obchodů s cizí měnou a všech peněžních služeb, které dosud upravoval devizový zákon, bude nově komplexně upravena právě v zákoně o platebním styku. Z tohoto důvodu budou devizové licence k těmto činnostem vypuštěny z devizového zákona.

Zákon vyjmenovává celkem sedm druhů platebních služeb, jako je například vložení nebo výběr hotovosti. Platební službou podle zákona není například směnárenská činnost, vydávání směnek a šeků nebo vydávání poukázek na zboží.

Vydáno pod