Kinematografický průmysl je v krizi

Uherské Hradiště - Český kinematografický průmysl je podle odborníků v krizi. Například v roce 2003 přinesly zahraniční filmové produkce do Česka 5,024 miliard korun, loni to bylo jen 705 milionů. Zabránit by tomu mohly daňové pobídky pro zahraniční filmaře, které by mohly zamezit přesunu zahraničních produkcí do jiných zemí. Shodli se na tom filmoví experti při debatě Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti.

Od roku 2004, kdy maďarská vláda zavedla pobídky pro zahraniční produkce, do roku 2005 byl v České republice zaznamenán sedmdesátiprocentní pokles, zatímco Maďarsko hlásilo 240procentní nárůst výdajů zahraničních produkcí.

„Ta vstřícnost musí vycházet nejen z konkrétního místa, jako například ve věcech záborů při konkrétním natáčení. Fiskální pobídky jako takové jsou v kompetenci ministerstva financí a ministerstva kultury,“ řekl umělecký šéf LFŠ Pavel Bednařík. Natáčení zahraničních produkcí přináší lokalitě nejen přímé ale i nepřímé finance, jako i zvýšený zájem turistů o dané místo. Na LFŠ se probírala i koncepce podpory a rozvoje české kinematografie a filmového průmyslu, kterou by ministerstvo kultury mělo vládě předložit v září. Zároveň by měla být prvním krokem k vytvoření a schválení stále chybějícího zákona o české kinematografii.

Koncepce řeší zejména „zastřešení“ zájmových skupin a organizací, které se ve filmovém průmyslu pohybují, jednou organizací. „Je to model, který funguje v jiných zemích v Evropě, jako je například Polsko. Tam funguje filmový institut, který všechny aktivity, jako například propagaci národní kinematografie, distribuci, výrobu děl, produkci zastřešuje, zastupuje a financuje,“ popsal Bednařík. Zároveň upozornil, že vše je věcí politické stability, která v České republice v současné době není.