Krach SkyEurope odvrácen - aerolinky našly investora

Praha/Bratislava - To, o čem mnoho odborníků z branže pochybovalo, se stalo skutečností. Zadlužené slovenské aerolinky SkyEurope, které ve své sedmileté historii nikdy nevykázaly zisk, našly investora. Je jím rakouská skupina FOCUS Equity. Do letecké společnosti je ochotná přinést 16,5 milionu eur (zhruba 422 milionů korun). Podmínkou dohody, kterou již obě strany podepsaly, je úspěšné dokončení restrukturalizace SkyEurope.

Kromě dlouhodobého investora se letecké společnosti podařilo sehnat také peníze na dobu její restrukturalizace. Potřebných pět milionů eur (zhruba 128 milionů korun) jí půjčí britská firma Chain Box Technology. Po úspěšném dokončení restrukturalizace by pak měl přitéct do problémových aerolinek kapitál od FOCUS Equity.

SkyEurope již mají prodlouženou licenci

Dalším nebezpečím, které slovenským aerolinkám hrozilo, byl fakt, že by mohly 25. října přijít o licenci, pokud by se jim nepodařilo prokázat, že mají zajištěné financování. I toto nebezpečí je již zažehnáno, licence již byla SkyEurope prodloužena, a aerolinky tak dnes mohly spustit prodej letenek na zimu 2009/2010. Nabídnou celkem 32 pravidelných spojů do 24 destinací v 17 zemích Evropy a Středomoří. Aby mohly spoje zajistit, doplnily flotilu o dvě letadla pronajatá od Air Slovakia.

Předseda představenstva SkyEurope Nick Manoudakis:

„Jsme rádi, že jsme podepsali tyto finanční dohody v tak raném stádiu restrukturalizace. Ukazuje to, že investoři jako FOCUS Equity vidí ve SkyEurope potenciál a rozeznávají výhody rozhodnutí investovat do společnosti už nyní.“


SkyEurope, které jsou po ČSA druhým největším pravidelným dopravcem na pražském letišti v Ruzyni, od začátku provozu v roce 2002 nevykázaly zisk. Čistá ztráta firmy stoupla za první pololetí fiskálního roku o téměř 12 procent na 31,93 milionu eur (v přepočtu 854,7 milionu korun). „SkyEurope dlouhodobě nejsou v zisku a tím pádem obtížně splácí svoje úvěry,“ konstatoval analytik Patria Finance Petr Kováč.

Firma se potýká s dluhy. Před více než měsícem proto vstoupila do režimu ochrany před věřiteli, o čemž na žádost společnosti rozhodl bratislavský soud. Kvůli dluhům firmě před několika týdny zadrželo jedno letadlo pařížské letiště Orly, problémy se vyskytly i na dalších evropských letištích. Firma přesto přitáhla peníze investora. Podle mluvčího SkyEurope firma přesvědčila investora vybudovanou značkou, jménem a sníženými náklady v posledním období.

Vydáno pod