Raiffeisenbank: Českou ekonomiku ještě čekají zlé časy

Praha - Českou ekonomiku bude dál trápit recese, a to ještě minimálně do začátku příštího roku, kdy by se mělo hospodářství začít pomalu zotavovat. Myslí si to hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Podle něj je ekonomika ve fázi, kdy se recese doprovázená rostoucí nezaměstnaností přesouvá z exportního průmyslu do domácích oblastí, jakou jsou například služby.

Jedním z důvodů je rostoucí nezaměstnanost, která bude podle něj atakovat desetiprocentní hranici. Spolu s ní totiž bude klesat kupní síla Čechů a maloobchodní tržby tak nadále nebudou pomáhat ekonomice. „A proto čekáme u malých podniků a živnostníků vlnu bankrotů. Není to tak, že by recese zmizela, pouze se posouvá v ekonomice dále,“ vysvětlil Mertlík.

Pesimismus na ministerstvu

Pro letošek počítá Raiffeisenbank s nižším propadem HDP o 3,2 procenta. Ministerstvo financí přitom počítá s poklesem o 4,3 procenta. Podle Mertlíka je přitom horší odhad ministerstva jen návratem ke konzervativnějšímu pohledu na ekonomiku, který přináší méně nebezpečí pro státní rozpočet. „MF vždy mělo nižší odhady než trh. Na to postavilo rozpočet a výsledkem bylo, že mělo spíše přebytky než horší deficity. Minulý rok to provedlo jinak a vedlo to jen k problémům,“ uvedl Mertlík. Navíc má podle něj ministerstvo horší odhad na vývoj německé ekonomiky, která tu českou významně ovlivňuje.

Rostoucí nezaměstnanost podle Raiffeisenbank také signalizuje, že z ekonomického pohledu je česká ekonomika relativně pružná. „Ten propad výroby se velmi relativně brzy projevil i v nezaměstnanosti, a to je z makroekonomického hlediska signál, že je flexibilní,“ uvedla analytička banky Helena Horská.