ArcelorMittal v hledáčku protikorupční policie

Ostrava - Protikorupční policie začala vyšetřovat kroky představenstva hutní firmy ArcelorMittal Ostrava, která je součástí největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal. Prověřuje trestní oznámení, které na vedení firmy před měsícem podali drobní akcionáři. Těm vadí, že huť nevyplácí dividendy a raději své mnohamiliardové zisky půjčuje za nízký úrok svým spřízněným firmám. Vedení společnosti pochybení odmítá.

„V tuto chvíli trestní oznámení vyhodnocujeme, v následujících týdnech a měsících se jím budeme zabývat,“ uvedl Roman Skřepek, mluvčí protikorupční policie. Podle něj zatím v kauze nebyl nikdo obviněn.

Veselá-Samková: Mitall nectí zákony České republiky

Reportáž Jana Spilky a Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

„Pan Mitall v podstatě nectí zákony České republiky a domnívá se, že tím, že získal majoritní podíl akcií v dané společnosti, si vytvořil exteritorialitu - to znamená stát ve státě,“ uvedla advokátka Klára Veselá-Samková zastupující skupinu šesti individuálních menšinových podílníků huti, kterým především vadí, že firma nevyplácí dividendu a mateřská společnost z ní „odsává zisk“ pomocí mnohamiliardových půjček. Minoritní akcionáři tvrdí, že vinou těchto transakcí přišla ostravská huť o 744 milionů korun.

Menšinoví podílníci se bouří především proti tomu, že ostravská huť poskytla firmám ze skupiny ArcelorMittal v podobě nízkoúročených půjček téměř 25 miliard korun, místo aby volný kapitál zhodnocovala výhodnějšími nástroji, případně vyplácela dividendy akcionářům. Minoritní akcionář Arceloru Jiří Psota považuje kroky společnosti za skrytou distribuci zisku.
Představenstvo společnosti si však není vědomo žádného pochybení. Podle mluvčí ostravského Arceloru Věry Breiové jsou podmínky půjček konkurenceschopné a firma si tímto způsobem zajišťuje v době krize zásoby na horší časy.

ArcelorMitall Ostrava nevyplácí dividendy od privatizace v roce 2002, akcionáři se jich však dožadují už léta.

Vydáno pod