Lidé se bojí dluhů, objem hypoték klesl o třetinu

Praha - Počet Čechů, kteří řeší otázku financování svého bydlení formou hypotečního úvěru, klesá. V prvních šesti měsících letošního roku tak tuzemské banky poskytly jen 23 602 hypoték, což je ve srovnání se stejným obdobím loni propad o víc než 30 procent. O třetinu na 39,7 miliardy korun klesla i celková vyplacená suma. Údaje o tom dnes zveřejnilo ministerstvo pro místní rozvoj.

Poptávku po hypotékách sráží především hospodářská recese a s ní spojená menší ochota lidí nést úvěrové riziko. Zhoršily se také podmínky bank pro poskytování hypotečních úvěrů. Podle analytiků se také na vývoji hypotečního trhu začala projevovat klesající cena domů a bytů. „Lidé jsou možná až příliš ovlivněni zprávami o poklesu cen nemovitostí, a pokud nepotřebují akutně řešit své bydlení, tak to nedělají,“ vysvětlil Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky, která si i přes nepříznivý vývoj na trhu hypoték drží pozici české jedničky.

Pokud by útlum hypoték pokračoval, tak by objem nových hypotečních úvěrů nemusel za celý rok překonat podle odhadů ani 75 miliard korun. To by byla zhruba úroveň roku 2005. V loňském roce přitom banky poskytly hypotéky za 114 miliard korun a předloni dokonce za rekordních 142 miliard korun. Podle Sadila letos v květnu a červnu ale přišlo oživení zájmu o hypotéky.

Rozhovor s Janem Sadilem a Robertem Tomešem (zdroj: ČT24)

Z hlediska objemu poskytnutých hypoték byl v meziročním srovnání největší pokles v Jihočeském (o 48,4 procenta) a Středočeském kraji (o 44,4 procenta). Naopak nejmenší pokles vykázaly kraje Jihomoravský (o 25,6 procenta) a Zlínský (o 26,2 procenta).

Vydáno pod