K podnikům střední a východní Evropy míří od EIB úvěry za 11 miliard eur

Praha - Evropská investiční banka (EIB) letos poskytne 11 miliard eur, asi 280 miliard korun, na úvěry pro krizí zasažené malé a střední podniky ve střední a východní Evropě. Zhruba 1,2 miliardy eur bude rozdělovat skupina UniCredit Group, která působí i v České republice. V tiskové zprávě to dnes oznámily EIB a UniCredit Bank. EIB ve snaze snižovat dopad současné úvěrové krize usnadňuje přístup ke střednědobým a dlouhodobým prostředkům za výhodných finančních podmínek a zjednodušila proto své postupy a zvětšila rozsah nabízeného financování tím, že do něj zahrnula také nehmotné investice a pracovní kapitál. EIB kromě toho zvýšila transparentnost způsobu převodu finančního zvýhodnění na konečné příjemce.

Částka je součástí společné podpory největších mnohostranných úvěrových institucí EIB, Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) a Světové banky sektoru malých a středních podniků v celkovém objemu až 24,5 miliardy eur, zhruba 625 miliard korun.

Samotná UniCredit Group vyplatí prostřednictvím zhruba 15 dceřiných a leasingových společností skupiny 1,2 miliardy eur, tj. něco přes 30 miliard korun. EIB a UniCredit Group spolupracují v rámci přidělování těchto prostředků, mezi zájemce patří Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Srbsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Turecko.

„Společné kroky se skupinou UniCredit Group a dalšími finančními institucemi vysílají k trhům zřetelně pozitivní signály,“ uvedl viceprezident EIB Matthias Kollatz-Ahnen. Již v květnu EIB například oznámila, že poskytne pro české malé a střední podniky úvěry nejméně za 200 milionů eur (zhruba 5,1 miliardy korun). Prostředníkem pro úvěry se v tuzemsku stala Česká spořitelna.