Mladí Evropané mají problémy se sháněním místa

Brusel - Pro mladé Evropany je stále větší problém najít práci. Podle Eurostatu narostla v letošním prvním čtvrtletí nezaměstnanost lidí mezi 18 a 24 lety v Evropské unii na 18,3 procenta. Tato hodnota je do očí bijící zvláště ve srovnání s celkovou nezaměstnaností, která ve stejném období činila 8,2 procenta. Lidí bez práce přitom celkově přibývá kvůli pokračující recesi na starém kontinentě.

Do března evidovaly úřady v EU celkem pět milionů mladých lidí bez práce. Proti stejnému čtvrtletí loňského roku letos nezaměstnanost mezi mladými narostla o 3,7 procentního bodu. Celková nezaměstnanost se přitom zvýšila „jen“ o 1,5 procenta.

Česko si ve statistikách nezaměstnanosti vede tradičně o něco lépe než průměr Evropy. I zde však mají lidé do 24 let stále větší problémy s hledáním zaměstnání. Podle Eurostatu stoupla nezaměstnanost mladých z 9,5 procenta na 12,2.

Nezaměstnanost mezi mladými se zvýšila ve všech státech EU s výjimkou Bulharska, kde naopak poklesla o půl procentního bodu na 13,5 procenta. Největší nárůst zaznamenali statistici v Lotyšsku. Nejméně mladých bez práce mělo v prvním čtvrtletí Nizozemsko (šest procent), nejvíce naopak Španělsko, kde je bez práce víc než třetina lidí s rodným listem vydaným mezi lety 1984 až 1994.

Nezaměstnanost v EU a eurozóně
Zdroj: ČT24