KSČM jde do voleb s nulovou DPH u potravin a miliardami vědcům

Praha - Komunisté ve svém volebním programu slibují zvýšení výdajů na vědu a výzkum na tři procenta HDP, což je až 110 miliard korun ročně. Zrušit chtějí DPH na potraviny. Minimální mzdu a mateřskou vyplácenou po dobu tří let chtějí zvýšit na 14 tisíc korun měsíčně. Práci chtějí čeští nereformovaní komunisté zajistit všem. Důchodcům slibují rentu minimálně deset tisíc měsíčně, mladým pak delší mateřskou či státem dotované půjčky. Privatizací státních podniků, amerického radaru na českém území či školného se v případě vlády KSČM nedočkáme. To vše nabízejí nástupníci předlistopadové KSČ ve volebním programu pro mimořádné volby do sněmovny, které se budou konat letos 9. a 10. října.

Vysoké investice do vědy a technologií považují komunisté za základ boje proti krizi. Kromě toho chtějí moderní odvětví podpořit daňovými úlevami, usnadnit přístup k úvěru, podpořit malé a střední podnikatele, zrovnoprávnit podmínky pro české zemědělce v Evropské unii a bránit privatizaci významných podniků, jakými jsou energetická společnost ČEZ, letiště, železnice či pošta.

U potravin DPH nulová, u základního zboží snížená na pět procent 

Kromě zrušení DPH u potravin chtějí snížit DPH z devíti na pět procent u základního zboží, „zastavit privatizaci penzijních fondů, zdravotnictví a veřejných služeb“. Posílit sociální jistoty chtějí také zvýšením minimálního důchodu na 10 tisíc měsíčně. Hodlají zrušit také poplatky ve zdravotnictví, zavést bezplatné očkování pro děti a státní podporu pro dostupné bydlení.

Mladým by měla podle KSČM usnadnit život nejen vyšší mateřská dovolená, ale také státem dotované půjčky mladým manželstvím, podpora služeb pro rodiny, děti a mládež. Školné s vládou KSČM neexistuje, opoziční strana naopak požaduje zvýšení prospěchových stipendií až na 5 000 korun, právo na první zaměstnání a daňové zvýhodnění podnikatelů, kteří zaměstnají absolventy. KSČM obecně požaduje práci pro všechny a kromě zvýšení minimální mzdy také státní příspěvek na tvorbu nových pracovních míst a přednostní vyplácení mezd před uspokojováním ostatních pohledávek v krachujících podnicích.

KSČM chce chránit občany před lichvou 

V programu mají komunisté rovněž zastavení privatizace lesů a vodních zdrojů, ochranu obyvatel před lichvou, nekontrolovanými exekucemi a zaměstnanců před krácením jejich práv. Bránit chtějí snahám dvou nejsilnějších politických stran „po ovládnutí státu“, hodlají zastavit zahraniční vojenské mise, zabránit stavbě amerického vojenského radaru v Brdech a prosadit rozhodování občanů v referendu o důležitých otázkách.

Vydáno pod