Policie se zabývá krachem Tomi Tour

Praha - Krach cestovní kanceláře Tomi Tour bude možná mít i kriminální dohru. Policie totiž začala vyšetřovat nezvyklé chování jejích pracovníků při pátečním návratu klientů z Turecka. Lidé se zde při cestě na letiště stali podle svých slov rukojmími delegátky a turecké agentury. Ti jim oznámili, že pokud každý z nich, včetně dětí, nezaplatí 30 eur, nedostanou se k letadlu.

Podle ministra vnitra Martina Peciny už někteří z nespokojených klientů podali na cestovní kancelář trestní oznámení. „Policie už sbírá podklady, aby v pondělí mohla služba kriminální policie zahájit příslušné kroky,“ řekl Pecina.

Nečekaný průběh měl noční odjezd klientů Tomi Tour z hotelu na letiště v Antalyi. Autobusy s turisty zastavily uprostřed polí na benzínce a delegátka po každém z cestujících včetně dětí požadovala zaplatit 30 eur, jinak prý dál nepojedou. „Bylo to jako po mafiánsku, autobus třikrát zastavili, naše zástupkyně nejela s námi, ale se zástupci firmy,“ vypověděla jedna z cestujících. Podle turistů jedna rodina na zaplacení neměla a s kufry u nohou údajně zůstala na benzínové pumpě. Ministerstvo zahraničí potvrdilo, že i tito lidé už v pořádku dorazili do Česka.

Chabá pomoc českých úřadů

Negativně hodnotí klienti Tomi Tour také práci českých úřadů v Turecku. Kritika se snesla hlavně na honorární konzulát v Antalyi. Ten je otevřený jen od pondělí do pátku od 9 do 19 hodin. Češi odlétali v noci na sobotu, mimo pracovní dobu a pomoci se tak nedovolali. „Volala jsem na honorární konzulát do Antalye, jenže to bylo před půlnocí, nikdo tam nebyl, byl tam záznamník s akutním číslem do Ankary,“ popisuje situaci jedna z cestujících.

Turistům příliš nicméně nepomohli ani pracovníci SOS linky velvyslanectví v Ankaře. „Nedokázal jsem nijak pomoct, než dát číslo na policii, z Ankary je to 600 - 700 kilometrů, takže my jim nemohli jakkoli pomct v tomto případě,“ připouští operátor.

Ostatní klienti dorazili bez problémů

Doma jsou už i další z více než tří tisíc klientů zkrachovalé cestovky. Union poisťovňa dosud zajistila odvoz 500 klientů autobusy z Itálie a Chorvatska zpět do vlasti a odlety 1234 klientů z Kanárských a Baleárských ostrovů, Egypta, Turecka, Řecka a Bulharska. Jejich cesta zpět do Česka proběhla podle dostupných informací bez komplikací.

Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří Tomia Okamury bylo příčinou krachu Tomi Tour chybné rozhodování vedení firmy. „Prostě si to špatně spočítali a přestalo jim fungovat cash flow. Zájezdy podle našeho názoru prodávali příliš levně, již dlouhou dobu jsme si všímali, že se prodává za podnákladové ceny. Zkraje jsme předpokládali, že se jedná o nějakou taktiku. Důkazem toho je, že například již letos na jaře začali prodávat zájezdy na zimu a již letos v létě začali prodávat zájezdy na příští léto,“ řekl.