Němci na Sahaře postaví solární elektrárnu

Berlín - Na Sahaře se zřejmě začnou stavět termosolární elektrárny. Koncept vypracovala organizace Desertec Foundation, složená ze světových energetiků a politiků. Letos sáhli po projektu, na který už léta usedal prach, Němci. Velké firmy, mezi nimiž najdeme dodavatele technologií či banky, si od projektu za odhadovaných 400 miliard eur slibují vytvoření energie, která pokryje 15 procent evropské spotřeby.

Dvanáct firem, které se hodlají podílet na projektu nových termosolárních elektráren hodlajících vytvářet elektřinu v horké africké poušti, se v Mnichově v pondělí sešlo k tomu, aby podepsaly dohodu o založení plánovací společnosti, která bude na projektu pracovat a která bude rovněž lobbovat na vládní úrovni za změnu mezinárodních smluv. Pro zúčastněné společnosti je rovněž důležitá deregulace trhu s energií.

Podpora není jasná 

Telefonát Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Projekt nicméně nemá úplnou podporu. Obhájci alternativních zdrojů energií tvrdí, že každý posun v této oblasti je pozitivní. Zástupce německé státní energetické agentury nicméně uvedl, že jde o vyhazování peněz. V Německu totiž objem energie, který má vytvořit africké sluníčko, lze vytvořit již teď a množství se ještě má zvyšovat. Mnozí odborníci pak potvrzují, že podmínky pro výrobu solární energie jsou dostatečně vhodné i v Německu a elektřina by se tedy měla vyrábět spíše v místě spotřeby.

Možným rizikem velkolepého projektu je politická situace v Severní Africe. Riziko proto chtějí investoři diverzifikovat do různých zemí. Hodlají se zaměřit logicky především na ty politicky nejklidnější. Hodlají si rovněž vytvořením pracovních míst na svou stranu naklonit tamní obyvatele. Nejen je, ale i severoafrické státní představitele pak může přesvědčit rovněž přednostní užití vytvořené energie na severu černého kontinentu.

Solární panely
Zdroj: ČT24