Ford a Mazda otevřely společnou továrnu v Thajsku

Bangkok - Automobilky Ford a Mazda dnes v Thajsku slavnostně otevřely novou společnou továrnu. Závod, jehož výstavba si vyžádala půl miliardy amerických dolarů, tedy přes devět miliard korun, má pomoci posílit jejich výrobní kapacity i tržní podíl v Asii. To vše v době, kdy se automobilový průmysl po celém světě potýká s hlubokou odbytovou krizí, jakou nepamatuje desítky let.

Thajská továrna bude vyrábět malé Fordy Fiesta a Mazdy 2. Ročně by z jejích linek mělo sjíždět 100 tisíc automobilů, přičemž 85 procent jeho produkce bude určeno pro export.

„Půl miliardy dolarů je velká investice v jakémkoliv odvětví, zejména při ekonomických podmínkách, kterým nyní čelíme,“ přiznal prezident aktivit Fordu v jihovýchodní Asii a Japonsku David Alden. Dodal, že malé fordy budou vyváženy do jihovýchodní Asie, Austrálie, na Nový Zéland a do Jihoafrické republiky.

GM bankrotuje, Ford otvírá továrny

Ford odolává současné krizi v odvětví lépe než domácí konkurenti General Motors a Chrysler, kterým musí pomáhat americká vláda. Společnost GM minulý týden opustila bankrotový režim poté, co se v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek přeměnila v menší podnik, který by měl pružněji reagovat na požadavky zákazníků.

Celosvětovou poptávku po automobilech zasáhla hospodářská krize. Ztížila přístup k úvěrům i výdaje spotřebitelů. Potrápila automobilky po celém světě, nejtěžší ránu však zasadila právě americkým značkám. Ty se s problémy potýkaly už delší dobu kvůli své neschopnosti přeorientovat se na výrobu menších, úspornějších modelů.