Bude se zkoušet hybridní výběr mýtného

Praha - Ministři dnes probírali další možnosti vybírání mýtného na českých silnicích. Deník E15 přinesl informace o tom, že by se měl v Česku během několika měsíců začít zkoušet takzvaný hybridní systém výběru mýtného. Ten kombinuje funkce mýtných bran se satelitními technologiemi. Díky tomu by mohly být v budoucnu zpoplatněny i silnice nižších tříd.

Hybridní systém by se měl vyzkoušet na 10 tisících jednotkách. Na základě smluv s Českem bude 5000 kusů testovat firma Kapsch, která mýtný systém v tuzemsku dosud jako jediná firma provozuje, na zbylých 5000 bude vypsáno výběrové řízení.

Martina Vápeníková, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic:

„Výstavba a testování rozhraní, které by bylo jakýmsi spojovacím článkem mezi stávajícím mikrovlnným systémem a eventuálně připojovaným systémem satelitním, včetně vyzkoušení hybridních jednotek by měly být ukončeny v polovině roku 2011.“


Nová technologie umožňuje velmi přesné sledování pohybu jednotlivých aut, a i proto tedy jde o citlivé politické rozhodnutí. Politikům se také nelíbí, že jednotky v autech budou drahé a data, která jejich prostřednictvím získají, zneužitelná.