Insolvenční návrhy rostou jako houby po dešti

Praha - Téměř o 58 procent více než ve stejném období loňského roku bylo v Česku v prvním pololetí letošního roku podáno insolvenčních návrhů. Celkem jich tak za první půlrok bylo 4021, jak dnes informovala společnost Creditreform. Podle jejích odhadů se bude situace i nadále zhoršovat. V samotném červnu totiž bylo podáno celkem 891 návrhů, což je za jeden kalendářní měsíc podle Creditreform nejvíce insolvenčních návrhů v historii insolvenčního rejstříku.

Výrazný růst insolvenčních návrhů spojuje právník Michal Hrnčíř z advokátní kanceláře Ambruz & Dark s hospodářskou krizí. „Počet podaných insolvenčních návrhů odpovídá hospodářské situaci a do konce roku ještě pravděpodobně poroste,“ uvedl Hrnčíř. 

Rozhovor s Cyrilem Moresem (zdroj: ČT24)

Jednatel společnosti Creditreform Cyril Mores

„Zhruba 70 procent insolventních návrhů je oprávněných, tzn. je to vysoké číslo.“

Polovina zbankrotovaných nemá žádný majetek 

V průběhu prvního pololetí bylo přitom u právnických osob pro formální závady v podání odmítnuto 442 návrhů, na 746 společností byl prohlášen konkurz a 845 návrhů bylo zamítnuto pro nedostatek majetku dlužníka. „Z uvedeného vyplývá, že více než polovina zbankrotovaných firem nemá žádný majetek a věřitelé se nedočkají ani částečné náhrady svých pohledávek,“ upozornila společnost.

Creditreform je jednou z předních společností, která poskytuje hospodářské informace, zajišťuje inkaso pohledávek a nabízí další služby v oblasti řízení finančních rizik prostřednictvím sítě více než 170 kanceláří po celé Evropě.