Obchodní deficit USA nečekaně klesl

Washington - Schodek zahraničního obchodu Spojených států amerických se v květnu nečekaně snížil na 26 miliard dolarů (487,1 miliardy Kč), což byla nejnižší hodnota od listopadu 1999. Odborníci přitom vesměs očekávali prohloubení deficitu, v průměru na 30,2 miliardy dolarů. V dubnu dosáhl schodek 28,8 miliardy USD. Přestože se světová hospodářská krize promítá do poklesu zahraniční poptávky, americký vývoz se meziročně zvýšil o 1,6 procenta na 123,3 miliardy dolarů.

Vlivem krize ovšem stále klesá i domácí poptávka, což se projevuje poklesem dovozů. Import se snížil o 0,6 procenta na 149,3 miliardy dolarů, klesal již desátý měsíc za sebou a jeho hodnota byla nejnižší od července 2004.

Obchodní deficit je chronickým neduhem americké ekonomiky, po roce 2000 narostl do bezprecedentních rozměrů, americké hospodářství destabilizoval a zároveň jitřil protekcionistické nálady. Světoví lídři se na summitu G8 v Aquile shodli, že vyrovnanější platební bilance největších ekonomik bude důležitou podmínkou pro obnovu stabilního růstu globální ekonomiky.


Ekonomický pokles se v USA nejvíce dotkl automobilového průmyslu. Dovoz aut a automobilových součástek se v květnu snížil na 20,2 miliardy dolarů, nejníže od března 1996. Vývoz aut byl pak nejhorší od července 1998. Dovoz ropy klesl o 3,4 procenta na 17,4 miliardy dolarů, hlavně kvůli nižšímu objemu dovozu, který vyrovnal i nárůst průměrné ceny.

Za polovinou deficitu stojí Čína 

Deficit obchodu s Čínou stoupl o 4,4 procenta na 17,5 miliardy dolarů, a tvoří tak více než polovinu celkového schodku. Čína je proto už delší dobu terčem stížností na nefér obchodní praktiky, vášně budí zejména navázání kurzu čínské měny na americký dolar a nedostatečná ochrana práv duševního vlastnictví. Čína je ovšem především zemí finální asembláže z meziproduktů dovezených z dalších zemí regionu jihovýchodní Asie, s nimiž má sama obchodní deficit.

Schodek obchodu USA s dalšími obchodními partnery se však snížil. Deficit obchodu se zeměmi EU klesl na 2,8 miliardy dolarů a byl nejnižší od března 1999. Pasivní saldo obchodu s Japonskem se snížilo na 1,9 miliardy dolarů, nejníže od února 1984. Od počátku letošního roku schodek zahraničního obchodu činí 350 miliard dolarů. Za celý loňský rok činil 695,9 miliardy USD.

Vydáno pod