Ekonomika eurozóny se propadla skoro o pět procent

Brusel - Hrubý domácí produkt Evropské unie a eurozóny se v prvním čtvrtletí snižoval ještě rychleji, než doposud odhadoval evropský statistický úřad Eurostat. Ekonomika eurozóny meziročně propadla o 4,9 procenta, hospodářství celé Evropské unie o 4,7 procenta.

Ve svém prvním odhadu Eurostat uváděl, že se hospodářství eurozóny propadlo o 4,6 procenta, později toto číslo upravil na 4,8 procenta a nyní až na 4,9 procenta. V případě celé Evropské unie prvotní odhad činil 4,4 procenta, poté se odhad zvýšil na 4,5 procenta a nyní na 4,7 procenta.

Evropský statistický úřad naopak téměř neupravuje mezičtvrtletní propad hospodářství. V eurozóně se HDP propadl v 1. čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 2,5 procenta a v evropské sedmadvacítce o 2,4 procenta.

Rozhovor s Ivanem Volešem (zdroj: ČT24)

V současnosti je jedinou evropskou ekonomikou, která vykazuje alespoň nějaký růst, Polsko. Jeho HDP v letošním prvním čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci vzrostl o 0,4 procenta. Dalším státem, který nezaznamenal propad, je Kypr -  hospodářství zde ale v prvním čtvrtletí jen stagnovalo. Ekonomický výkon všech zbývajících 25 členských států EU se naopak propadal a výjimkou není ani Česko.

Propad evropské hospodářství čeká zřejmě i v následujících měsících. „Já se obávám, že ta čísla za druhé pololetí budou velmi podobná tomu, co jsme viděli v prvním pololetí. Obávám se, že se to bude pohybovat kolem pěti procent,“ uvedl v rozhovovoru pro ČT24 poradce prezidenta Hospodářské komory ČR pro mezinárodní vztahy Ivan Voleš.

V předchozím 4. čtvrtletí loňského roku se ve srovnání s předchozími třemi měsíci roku ekonomika propadala o 1,8 procenta v eurozóně i v Evropské unii.

Vydáno pod