Začaly prázdninové zákazy jízd kamionů

Praha - Ode dneška platí prázdninové zákazy jízd kamionů. V době prázdnin nesmí kamiony vyjíždět na silnice v pátek mezi 17:00 a 21:00, v sobotu od 7:00 do 13:00 a v neděli od 13:00 do 22:00. Ve zbytku roku platí zákaz jízd kamionů jen v neděli odpoledne. Podle mluvčího sdružení Česmad Bohemia Martina Felixe by letos zákazy mohly přinést menší komplikace, protože kamionů na silnicích proti loňsku kvůli krizi ubylo. Výkony v silniční dopravě totiž kvůli ekonomické krizi poklesly zhruba o pětinu.

Dopravci si každoročně stěžují na nedostatečné parkovací kapacity pro odstavení vozidel v době zákazu, což prý vede ke zkrácení pobytu doma pro řidiče. V blízké budoucnosti nicméně zlepšení čekat nelze. „Určitě to není záležitost jednoho roku, kdy by vyrostlo nějaké truckcentrum. Je třeba změnit územní plány, územní rozhodnutí, není to jednoduchá věc, narážíme také na protesty obyvatel z okolních obcí, kteří o tom nechtějí slyšet,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Pokud volné parkovací místo řidiči nenajdou, stojí před rozhodnutím, zda jet dál, anebo zastavit mimo parkoviště. „Řidič o omezení jízdy ví dopředu a má tedy dost času, aby si vybral vhodné místo k parkování,“ podotýká mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR západočeského kraje Martina Kohoutová. 

Sdružení ČESMAD porušování zákazu nedoporučuje:

„Je tam vysoká sankce, 2500 korun pokuty, dva body, během půlroku zopakovaný přečin pak znamená až na půlroku zabavený řidičský průkaz, což znamená ztrátu zaměstnání. Uvidíme sami, kolik kamionů pojede a kolik jich bude stát na parkovišti. My porušování zákazu rozhodně nedoporučujeme.“


Martin Felix pro ČT24 uvedl, že letos při víkendových zákazech jízd kamionů očekává menší komplikace. „Vedle poklesu dopravních výkonů čekáme menší komplikace i proto, že dle našich dřívějších pozorování policie rezignovala na kontrolu dodržování zákazu, zejména ze strany zahraničních řidičů. Ti o tom buď vůbec nevědí, nebo to ignorují a jezdí vesele přes zákaz,“ dodal Felix.

Na prázdniny zákaz dopravci skousnou, celoročně nepřipadá v úvahu 

Strana zelených se během roku snažila prosadit celoroční zákaz jízd kamionů v pátek. Dopravci ho nicméně striktně odmítají. „Musím přiznat, že o prázdninách je ten provoz nižší, ty firmy jedou míň, takže se s tím dá nějak vyrovnat, ale celoroční zákaz si představit nedovedeme a nedovede si to představit nikdo v Evropě,“ tvrdí Felix. V Poslanecké sněmovně celoroční zákaz nahradilo schválení odstupňované sazby mýtného, která by v době špiček měla pomoci nákladní dopravu regulovat.

Z dnes zveřejněných údajů sdružení dopravců Česmad Bohemia vyplývá, že v Česku v pátek odpoledne jezdí až 5000 kamionů, pro které chybí na rychlostních komunikacích parkovací místa, kde by mohly zastavit během povinného prázdninového zákazu jízd. Celkem v pátek odpoledne využívá tuzemskou dálniční síť kolem 12 tisíc vozidel nad 12 tun, což proti loňsku znamená asi pětinový pokles. Z celkového počtu se však na zhruba 4000 vozidel zákaz nevztahuje, protože přepravují rychle zkazitelné zboží, například potraviny, nebo mají výjimku od ministerstva dopravy.

Martin Felix
Zdroj: ČT24