J&T přebírá elektrárnu Opatovice, ČEZ zas podíl v Pražské teplárenské

Praha - Opatovickou elektrárnu přebírá skupina J&T. Koupí všech aktiv vlastníka elektrárny, společnosti International Power v České republice, J&T získá stoprocentní podíl ve společnosti International Power Opatovice včetně jejích akciových podílů ve společnostech Pražská teplárenská a Energotrans. Na tuto transakci navazuje dohoda s energetickou skupinou ČEZ o prodeji akciového podílu International Power Opatovice ve společnosti Pražská teplárenská. ČEZ dnes potvrdil, že se dohodl se skupinou J&T na koupi podílu v Pražské teplárenské ve výši 48,67 procenta. Obchod ale napadl konkurent J&T skupina Czech Coal. Chce podat podnět k prošetření transakce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a evropskému antimonopolnímu úřadu.

Akvizici společnosti Power Opatovice realizuje skupina J&T, ovšem následně předpokládá převod této společnosti do nově vytvářeného Energetického a průmyslového holdingu. Jeho založení v únoru oznámila J&T společně s finanční skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

„Elektrárnu Opatovice hodláme dále rozvíjet a investovat do modernizace tohoto zdroje. Současně také chceme udržovat dobré vztahy s městem a celým regionem. Nepředpokládáme žádnou významnou změnu dosavadní politiky Elektrárny Opatovice v oblasti cen tepla,“ dodal partner J&T pro korporátní investice a generální ředitel nově vznikajícího holdingu Daniel Křetínský.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Analytik Atlantik FT Petr Novák:

„Ta transakce je opravdu mohutná. Je to jedna z největších transakcí od privatizace energetiky.“


ČEZ se uchází jen o minoritní podíl

Dnešní Hospodářské noviny napsaly, že hlavními zájemci o koupi skupiny Internetional Power jsou skupiny Czech Coal, ČEZ a J&T. Podle tiskové mluvčí ČEZu Evy Novákové se společnost nemohla vzhledem ke svému postavení na trhu s elektřinou v ČR zajímat samostatně o veškerá aktiva International Power v České republice, která se jejich vlastník rozhodl prodat jako celek. „ČEZ se tedy o koupi minoritního podílu v Pražské teplárenské rozhodl jednat se skupinou J&T, která tato aktiva získá,“ doplnila mluvčí.

ČEZ má o podíl v Pražské teplárenské zájem v souvislosti s připravovanou paroplynovou elektrárnou v Mělníce o výkonu 800 megawattů, která v budoucnu zabezpečí také dodávku tepla pro Prahu. „Záměrem projektu paroplynové elektrárny je nahradit v blízké budoucnosti i výkon dožívajících uhelných zdrojů v této lokalitě. Stávající bloky budou postupně odstavovány v období po roce 2015,“ dodala Nováková.

Pražská teplárenská je největším výrobcem a distributorem tepla v Praze. Zásobuje zhruba 265 tisíc domácností a řadu podniků, administrativních budov a nákupních center. Prostřednictvím dceřiné společnosti Energotrans provozuje hnědouhelnou elektrárnu Mělník o instalovaném výkonu 352 MW.


Svá aktiva z oboru průmyslu a energetiky vložila J&T do Energetického a průmyslového holdingu vytvořeného společně s finační skupinou PPF. Ta v holdingu získala podíl ve výši 40 procent za šest miliard korun. Dalších 40 procent je v držení společnosti J&T a 20 procent vlastní Daniel Křetínský, který v nově vytvořené společnosti odpovídá za manažerskou správu.

Neúspěšný  zájemce se proti obchodu bouří 

Skupině Czech Coal se nelíbí, že aktiva ve společnosti International Power Opatovice získají skupiny ČEZ a J&T, a podá proto podnět Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a evropskému antimonopolnímu úřadu. Podle mluvčí Czech Coal Liběny Novotné by se uskutečněním této transakce výrazně posílilo dominantní postavení kupující strany na relevantních trzích.

Kromě stížnosti má ale Czech Coal v ruce ještě jeden trumf. Do opatovické elektrárny dodává uhlí. Napjaté vztahy mezi Czech Coal a J&T se tak nejspíš budou stupňovat.