Krize vyprovokovala masivní zneužívání sociálních a nemocenských dávek

Praha - Až čtyři tisícovky pracovníků zneužily v poslední době nemocenské či sociální dávky. Tvrdí to odbory a vládě o tom na dnešním jednání tripartity předložily prý i důkazy. Podvody při čerpání dávek určených potřebným jsou přitom podle odborářů brutálním útokem na již tak těžce krizí zasažený státní rozpočet. Spolu s výpadkem příjmů rozpočtu a vysokými výdaji na protikrizová opatření by mohly zemi přivést až na pokraj státního bankrotu.

Podniky, kterým vázne odbyt, našly podle odborářů skulinu v zákoně. Tou je účelové poslání zaměstnanců na nemocenskou. Část jí sice musí zaplatit samy, stále je to ale mnohem výhodnější, než kdyby měly zaměstnance držet doma třeba na 70 procentech platu.

Populární je ale i zneužívání podpory v nezaměstnanosti. Řada firem své zaměstnance propustí a obratem s nimi uzavře dohodu o provedení práce. Propuštění pracovníci ale zároveň od úřadu práce pobírají podporu v nezaměstnanosti. „Ti lidé, kteří dávky v nezaměstnanosti dostávají, pracují na stejném pracovišti, mají stejnou pracovní náplň a dokonce i stejnou pracovní dobu jako před tím,“ upozornil předseda odborového svazu KOVO Josef Středula.

„Z našeho pohledu je to velké zneužívání krize, pokud by se to rozšířilo dál, může to mít velký dopad na už tak napjatý státní rozpočet,“ prohlásila mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová. V nejhorších scénářích by to podle odborářů mohlo přivodit i státní bankrot.

Odborům se nelíbí zpožďování nemocenské

Jednání se netočila ale jen kolem zneužívání nemocenské, na frak od odborů dostal i stát. Problémy jsou se systémem vyplácení nemocenské, na dávky od státu často nemocní čekají i několik měsíců. „Je špatné, že stát způsobuje druhotnou platební neschopnost. Nejsou to jen domácnosti, slyším to i z podniků, kdy stát nedokáže včas plnit svoje závazky,“ varoval hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky ale není situace tak černá, jak se všeobecně tvrdí. „Ten stav se od začátku roku radikálně a diametrálně zlepšil, s výjimkou Prahy, kde těch případů je ještě trošku víc než jinde, se už situace stabilizovala,“ uvedl.

Odbory pomohou při analýze krize

Našlo se ale i několik bodů, na kterých se vláda s odboráři a zaměstnavateli bez větších problémů shodla. Ministři a jejich sociální partneři přes léto vypracují například podrobnou analýzu stavu české ekonomiky v době krize. „Byli jsme požádáni, abychom se zapojili do přípravy krizového scénáře vývoje v České republice,“ podotkl Středula.

Uvažuje se také o zřízení nové rady pro rozvoj lidských zdrojů. Prodiskutovat s vládou sociální partneři mají také návrh státního rozpočtu na příští rok, a to ještě před tím, než půjde do sněmovny.