ArcelorMittal chce po vládě peníze na platy

Ostrava - Ocelářská firma ArcelorMittal Ostrava (AMO) požádala stát o příspěvek na mzdy pro zaměstnance, které podnik kvůli poklesu výroby dlouhodobě nechává doma. Peníze mají putovat na platy zhruba pětistovky lidí, kteří dostávají 70 procent výdělku. Podle dopisu adresovaného premiérovi Janu Fischerovi to ocelárny stojí měsíčně 28 milionů korun. Vláda zatím nerozhodla, jak se k požadavku postaví. Čeká na stanovisko expertů ministerstva práce a sociálních věcí a z ministerstva průmyslu.

ArcelorMittal argumentuje tím, že pomoc od státu zabrání velkému propouštění. V tuzemsku je však poměrně neobvyklé, aby stát přispíval desítky milionů měsíčně na platy soukromé firmě, které se nedaří. V Evropě je však tato pomoc poměrně častá, především v Německu a Francii.

Kritici: Ať firmě pomohou vlastní rezervy

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Žádost ArcelorMittalu o pomoc má řadu kritiků, podle kterých by firma na zajištění mezd měla využít vlastní finanční polštář vytvořený ze zisků z minulých tučných let. ArcelorMittal navíc ještě minulý týden na dozorčí radě používal finanční polštář na horší doby jako argument, proč nevyplácí dividendy.

„Není možné zisk z minulých let, který je majektem akcionářů, používat na podporu sociální sítě státu,“ oponuje kritikům mluvčí ArcelorMittalu Věra Breiová.

S ArcelorMittalem souhlasí i Evraz 

AMO je největší hutní firmou v České republice a patří do ocelářské skupiny ArcelorMittal. Společnost na Ostravsku zaměstnává téměř 7 000 lidí. Ostravská firma nyní vyrábí 35 procent své kapacity a od začátku roku muselo z firmy odejít zhruba 950 lidí. Další propouštění chystá také ocelárna Evraz Vítkovice Steel, která údajně postup Arceloru podporuje.


Fischer se chce nejprve poradit s ministry

ArcelorMittal poslal svou žádost přímo premiérovi Janu Fischerovi. Ten ji ale na program dnešního jednání vlády nezařadil, nejdříve se chce poradit s ekonomickými ministry. „Já jsem obdržel dopis s žádostí o pomoc ze strany vlády nebo státu. Postoupil jsem ten dopis panu ministrovi práce a sociálních věcí a panu ministrovi obchodu. Ti by se k tomu měli zhruba do týdne vyjádřit a potom se rozhodnu o další reakci,“ uvedl po jednání vlády premiér.

V letošním roce ArcelorMittal již s českou vládou jednal. V květnu bývalý ministr financí Miroslav Kalousek podepsal dohodu o narovnání mezi Českou republikou a firmou, čímž definitivně skončila arbitráž o 30 miliard korun. Česko navíc získalo za svůj minoritní podíl ve společnosti AMO nárok na téměř sedm miliard korun.

Dopis, který poslal ArcelorMittal premiérovi Janu Fischerovi
Zdroj: ČT24
Vydáno pod