V listopadu odstartuje prodej státních dluhopisů občanům

Praha - Úřadující ministr financí Eduard Janota chce v listopadu odstartovat prodej první emise státních dluhopisů v objemu pět až deset miliard. Lidé si je budou moci na rozdíl od klasických cenných papírů koupit například i prostřednictvím sítě Czech point, a to v ceně jedné koruny za jeden kus. To by mělo být podle odborníků výhodné pro stát i investory.

„Ten projekt podle mého názoru bude zajímavý. Garantujeme okamžitou změnu těch dluhopisů za likviditu. Množství, které si občan bude moct koupit, bude v podstatě z hlediska té minimální částky i maximální částky neomezené,“ představuje „akci“ úřadující ministr financí Eduard Janota.

Jaromír Šindel, hlavní ekonom Citibank:

„Pokud by stát skutečně ušetřil, mohl by to být nějaký výraznější bonus pro domácnost v porovnání s některými jinými finančními produkty. Na druhou stranu to může být také úspora pro ministerstvo financí.“

V listopadu startuje prodej státních dluhopisů občanům (zdroj: ČT24)


Výši úroku odtajní ministerstvo až v okamžiku vydání. Stejně tak i dobu splatnosti cenných papírů. Nejpravděpodobnější jsou pěti nebo desetileté. „Aktuální výnosy dvouletých dluhopisů se pohybují kolem tří procent, desetiletých kolem 5 procent. Bude záležet na situaci na trhu. Tak aby dluhopisy byly prodatelné, musí odrážet tržní sazby v době uvedení emise na trh,“ dodává Daniel Brzkovský, analytik společnosti Key Investments.

Podle průzkumu společnosti Factum Invenio by si státní dluhopisy koupilo asi 13 procent Čechů. „Zájem veřejnosti lze těžko odhadnout, ale obecně tato investice by měla být pro veřejnost výhodná, a proto se dá očekávat, že ten zájem bude silný,“ přemítá Brzkovský. Ani sám ministr Janota si zatím netroufne odhadnout, kolik dluhopisů se nakonec prodá.