Zaměstnanci firmy Kopp protestují proti odstupnému

Kaplice (Českokrumlovsko) - Zhruba 70 lidí z kaplického podniku Kopp Elektrotechnika protestovalo před hlavní budovou firmy. Nelíbí se jim, že majitel podniku, který má koncem roku na jihu Čech skončit s výrobou, chce všem asi 170 propouštěným zaměstnancům vyplatit nízké odstupné. Odboráři požadují minimálně dva platy navíc, Kopp se chystá vyplatit prémii pouze 4 000 korun na jednoho pracovníka.

„Firma je zisková, bereme to jako podraz,“ uvedla předsedkyně odborové organizace podniku Petra Šlapáková. Firma Kopp přesune produkci do Tuniska, údajně kvůli nižší rentabilitě výroby v Česku. V závodě přitom pracují většinou ženy kolem padesátky, které těžko seženou v okolí jinou práci. „Vydělávali jsme jim peníze. Oni si přijdou a ze dne na den nás zavřou,“ řekla jedna z účastnic protestu.

Jednu z největších místních továren vyrábějící elektroinstalační materiál chce německý vlastník uzavřít k 31. prosinci. Za zaměstnance se postavilo i nejvyšší vedení svazu KOVO. „Vadí mi nerovný přístup vůči zaměstnancům v Německu a v České republice. Nechceme být zaměstnanci druhé kategorie. Chceme stejná práva jako v Německu,“ vysvětlil předseda svazu Josef Středula. Pracovníci prý mají šanci požadované peníze získat. Argumentují totiž tím, že je velký rozdíl, když firma krachuje, nebo jen - jak je tomu v tomto případě - přesouvá výrobu.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

V Kaplici už podle místostarosty Josefa Kaloše zkrachovaly v poslední době tři firmy. „Až bude uzavřen Kopp, tak to vypadá na sedmnáctiprocentní nezaměstnanost,“ uvedl Kaloš. Radnice chystá nový územní plán, do něhož zapracuje další území pro průmyslovou zástavbu. „Chtěli bychom sehnat nové investory v jiných oborech, abychom tuhle díru v nezaměstnanosti nějak zacelili,“ dodal místostarosta.