ČSA hodlá zrušit dvojí kontrolu letadel před startem

Praha - České aerolinie (ČSA) plánují v rámci úspor na pražském letišti zrušit dvojí kontrolu letadel před startem. Doposud byly stroje před letem kontrolovány jak odbornými techniky, tak členy letové posádky. Podle návrhu by napříště mělo kontrolu obstarávat pouze letové osazenstvo. Nový systém v současné době probíhá ve zkušebním provozu. Podle mluvčí ČSA Hany Hejskové je cílem nového zavedení zejména zajistit přítomnost mechaniků u důležitých údržbářských prohlídek a montážních procedur.

„Jedná se o úsporu pracovního času mechaniků. Ti provádějí velkou práci při údržbě a jiných prohlídkách. Je to standardní proces, který používají mimopražská letiště již několik let,“ telefonicky uvedla Hejsková. Mluvčí letové společnosti navíc zdůraznila, že konečné kontrole před nastoupením pasažérů předchází celá řada kontrol, prohlídek a revizí, které jsou prováděny pečlivě.  

Proti redukci předletových kontrol se již ohradilo sdružení dopravní pilotů ČSA. „Chápu, že jde o hledání úspor, ale existují oblasti, kde by k tomu docházet nemělo, což je tento případ,“ řekl pilot a zástupce sdružení Filip Gaspar. Dvojí kontrola patří podle něho k zaběhnutým metodám, které jsou běžné u letových společností po celém světě.

Hana Hejsková a Filip Gaspar v pořadu Před polednem (zdroj: ČT24)